U Vatikanu istraga o pranju novca

Inspektori sumnjiče Natina da je koristio račune APSA za svoje privatne transakcije na italijanskoj berzi, a da je iznos od dva miliona eura prebačen u Švajcarsku kada su računi zatvoreni, nekoliko dana prije nego što je Vatikan uveo nove, strože zakone protiv pranja novca
52 pregleda 0 komentar(a)
Đanpjetro Natino, Foto: Reuters
Đanpjetro Natino, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2015. 11:42h

Vatikanski finansijski inspektori sumnjaju da je ključni odsjek Svete stolice, koji nadzire nekretnine i investicije, korišten za pranje novca, trgovinu povjerljivim informacijama i za tržišne manipulacije, navodi se u izvještaju u koji je Rojters imao uvid.

Informacije iz tog povjerljivog dokumenta, koji pokriva period od 2000. do 2011, proslijeđene su na provjeru italijanskim i švajcarskim istražiteljima jer su se neke sumnjive aktivnosti navodno dogodile u tim zemljama, kazao je visoki izvor iz Vatikana. U izvještaju na 33 stranice ukazuje se na sumnju da je taj odsjek korišten za poslovanje van Vatikana, uz moguće saučesništvo zaposlenih u APSA, čime su prekršena pravila samog odsjeka.

Unutrašnja istraga je sprovedena u okviru nastojanja pape Franje da finansijskim vlastima Vatikana da odriješene ruke za istrage, nasuprot mišljenju nekih kardinala koji bi radije zaboravili prošlost sada kada je Vatikan sproveo temeljne reforme i uveo kontrole kako bi spriječio nezakonite radnje.

I dok su mediji decenijama bili uglavnom fokusirani na sumnjive finansije zvanične banke, Instituta za vjerske poslove (IOR), odsjek po imenu Uprava za nasljeđe Svete stolice (APSA) djelovao je potpuno finansijski samostalno.

Ta institucija, neka vrsta glavnog kabineta za računovodstvo, upravlja nekretninama Vatikana u Rimu i drugim djelovima Italije, isplaćuje plate zaposleniima u Vatikanu i djeluje kao kabinet za nabavku i za ljudske resurse.

Jedan od njegova dva dijela takođe upravlja novcem i dionicama Vatikana.

Vatikan je pod Franjom reformisao svoju skandalima pogođenu banku i dao veća ovlašćenja Kabinetu za finansijske istrage, imenovao prvog generalnog revizora i osnovao novo ministarstvo koje nadgleda ekonomske aktivnosti svih odsjeka koji su ranije upravljali svojim budžetima uz malu ili nikakvu kontrole.

U izvještaju vatikanskih finansijskih inspektora se ukazuje na aktivnosti Đanpjetra Natina, predsjednika porodične privatne italijanske Banke Finat Euroamerika S.p.A.

Inspektori sumnjiče Natina da je koristio račune APSA za svoje privatne transakcije na italijanskoj berzi, a da je iznos od dva miliona eura prebačen u Švajcarsku kada su računi zatvoreni, nekoliko dana prije nego što je Vatikan uveo nove, strože zakone protiv pranja novca.

Kardinal zadužen za APSA u periodu od 2002. do 2011, kada se odvijala većina sumnjivog poslovanja, bio je Italijan Atilio Nikora, koji je sada u penziji.

U izvještaju se ne pominje Nikora, ali se navodi pravilo APSA da je samo šef tog tijela mogao da odobri finansijske djelatnosti za neku treću stranu.

Bonus video: