DAN POSLIJE IZBORA

Merkel čestitala Davutogluu izbornu pobjedu

„Njemačka kancelarka i turski premijer su se takođe saglasili da bilateralni dijalog o zaustavljanju priliva izbjeglica mora biti nastavljen i da mora dovesti do konkretnih sporazuma“, rekao je Zajbert
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2015. 21:17h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas turskog premijera Ahmeta Davutoglua i čestitala mu na izbornoj pobjedi, pozivajući ga na brzu, zajedničku akciju u rješavanju izbjegličke krize, saopštila je njena kancelarija.

Predstavnik njemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da je Merkelpozdravila činjenicu da su izbori održani u mirnoj atmosferi i da je Davutoglu u govoru nakon pobjede rekao da želi da prevlada polarizaciju i tenzije u turskom društvu.

„Njemačka kancelarka i turski premijer su se takođe saglasili da bilateralni dijalog o zaustavljanju priliva izbjeglica mora biti nastavljen i da mora dovesti do konkretnih sporazuma“, rekao je Zajbert.

Njemačka očekuje da će ove godine primiti između 800 hiljada i milion migranata, što je duplo više u odnosu na bilo koju prethodnu godinu.

Rojters podsjeća da mnogi prolaze Tursku na putu ka Evropi.

Tokom posjete Istanbulu prošlog mjeseca, Merkelje ponudila Turskoj mogućnost podrške za brže napredovanje ka članstvu u Evropskoj uniji, a zauzvrat zatražila saradnju u usporavanju priliva migranata, a i prihvatanja onih koje odbije Evropa.