Turska: Domaća rakija ubila 18 osoba, u bolnici završilo njih preko 80

Turska konzervativna vlada nametnula je poreze na duvan i alkohol koji su među najvišima na svijetu u nadi da će to odvratiti stanovnike od njihove konzumacije, ali analitičari ukazuju na to da je to samo povećalo krijumčarenje i ilegalnu proizvodnju
2 komentar(a)
rakija, Foto: Shutterstock
rakija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2015. 10:27h

Broj smrtno stradalih osoba koje su prošle sedmice u Istanbulu popile otrovni alkohol domaće proizvodnje popeo se na 18, javila je u nedjelju agencija Anadolija, pozivajući se na zdravstvene izvore, prenio je AFP.

U bolnici je od posljedica trovanja u posljednjih 48 sati umrlo šest ljudi, povećavši ukupni broj smrtno stradalih na 18, a u više gradskih bolnica na intenzivnoj je njezi još 15 ljudi.

Od 18. oktobra u istanbulskim bolnicama završilo je ukupno 89 osoba koje su sve pile raki, tursku rakiju snažno aromatizovanu anisom, nalik na mastiku, koja je vrlo popularna u toj zemlji. Ali, u toj su rakiji, kako je pokazala istraga, pronađene određene količine vrlo otrovnog metil alkohola.

Istanbulska policija uhapsila je dvadesetak osoba osumnjičenih za nelegalnu proizvodnju alkohola u kvartovima evropskom dijelu grada, od kojih je 14 završilo u zatvoru i protiv njih je podignuta optužnica.

Turska konzervativna vlada nametnula je poreze na duvan i alkohol koji su među najvišima na svijetu u nadi da će to odvratiti stanovnike od njihove konzumacije, ali analitičari ukazuju na to da je to samo povećalo krijumčarenje i ilegalnu proizvodnju, prenosi Hina.

Bonus video: