Gradonačelnik Graca: Zatvoriti granice i zabraniti ulaz muškarcima

"Moramo zatvoriti granicu ka Sloveniji što je moguće bolje, jer je nemogići bilo koju granicu učiniti potpuno nepropusnom", naglasio je Nagl
3 komentar(a)
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2015. 10:01h

Gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl zatražio je oštrije djelovanje austrijskih vlasti u suočavanju sa talasom izbjeglica, što podrazumijeva zatvaranje granica ka Sloveniji i zabranu ulaska muškarcima migrantima u Austriju.

On je, u intervjuu listu "Kronen cajtung" predložio da se muškarcima principijelno zabrani ulazak u zemlju, dodajući da je svestan da će to izazvati "nemile scene".

"Moramo zatvoriti granicu ka Sloveniji što je moguće bolje, jer je nemogići bilo koju granicu učiniti potpuno nepropusnom", naglasio je Nagl.

On je uvjeren da će Njemačka zatvoriti svoje granice i da je to pitanje nedjelja.

"Zbog toga nam je potreban Plan B, a to je zatvaranje granica prema Sloveniji", podvukao je gradonačelnik glavnog grada pokrajine Štajerske, koja se granični sa Slovenijom.

Nagl ističe da treba pružiti ruku pomoći porodicama, ženama, djeci ili maloljetnicima koji sami bježe.

"Za te ljude moramo naći mjesta i pomoći im. Muškarcima koji žele kod nas moramo, međutim, jasno staviti do znanja da za njih nema mjesta i to već sada, prije nego što uopšte krenu na put", smatra on.

Nagl je podsjetio da se na brodu koji se nalazi u opasnosti najprije spasavaju djeca i žene, a ne i muškarci.

Bonus video: