Dječaci pocijepali Erdoganov poster, tužilac traži zatvor

To je najnoviji slučaj da se maloljetnici izvode pred sud pod sličnim optužbama, što navodi na zabrinutost povodom slobode govora u Turskoj
23 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 10:58h

Tursko državno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dva dječaka stara 12 i 13 godina zbog vrijeđanja predsjednika države Redžepa Tajipa Erdogana, pošto su djeca pocijepala poster sa njegovim likom, javili su danas lokalni mediji.

To je najnoviji slučaj da se maloljetnici izvode pred sud pod sličnim optužbama, što navodi na zabrinutost povodom slobode govora u Turskoj, prenijela je agencija AFP.

Državni tužilac u najvećem kurdskom gradu Dijarbakiru je za dječake zatražio zatvorske kazne u trajanju od između 14 mjeseci i četiri godine i osam mjeseci, navodi list "Hurijet".

Dječaci su u maju zatečeni kako na ulici u Dijarbakiru cijepaju poster sa Erdoganovim likom, a poslije su se branili tvrdnjom da su samo željeli da prodaju poster kao stari papir.

"Nismo obraćali pažnju ko je na slici, ne znamo ko je to", izjavio je na sudu mlađi od dva dječaka.

U decembru prošle godine je jedan 17-godišnjak uhapšen u učionici pod optužbom za vrijeđanje predsjednika države i držan u pritvoru nekoliko dana, da bi kasnije dobio uslovnu zatvorsku kaznu od 11 mjeseci, što je izazvalo oštru osudu javnosti.

Bonus video: