Šta Asanž savjetuje novinarima da ih ne bi špijunirale obavještajne službe

Posavjetovao je novinare da se sastaju sa svojim izvorima na konferencijama ili na svakom mestu gde neko ko špjunira izvan zgrade ne može da vidi da se tu sastaju
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta-AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.10.2015. 12:12h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž predložio je novinarima da koriste poštu, a ne imejl da bi izbjegli da ih špijuniraju obavještajne službe, u intervjuu objavljenom danas u belgijskom dnevniku Soar (Le Soir).

"Moj predlog ljudima koji nemaju 10 godina iskustva u kriptografiji je da se vrate starim metodama, da koriste tradicionalnu poštu", rekao je Asanž.

On je rekao da obavještajne službe tretiraju novinare kao špijune, i da protiv njih koriste iste metode kao one koje koriste protiv špijuna pa stoga novinari treba da nauče metode kontrašpijunaže da bi zaštitili svoje izvore.

Posavjetovao je novinare da se sastaju sa svojim izvorima na konferencijama ili na svakom mestu gde neko ko špjunira izvan zgrade ne može da vidi da se tu sastaju.

U odvojenom intervjuu za belgijski dnevnik Eko Asanž je obećao da će u ponedjeljak njegova organizacija Vikiliks otkriti novu seriju dokumenata. U četvrtak je Vikiliks objavio spisak kontakata navodno pokupljenih iz ličnog imejl naloga šefa CIA Džona Brenana.

"Obećali smo da ćemo otkriti seriju dokumenata u ponedjeljak. Te dokumente čekaju mnogi aktivisti za ljudska prava i advokati ali takođe i osobe koje su mučene", rekao je on.

Asanž je rekao i da će uskoro preko interneta objaviti informacije o ugovoru o Transatlantskom trgovinskom partnerstvu (TTIP).

Vikiliks je 11. avgusta ponudio 100.000 eura svakome ko toj organizaciji nabavi kopiju tok ugovora o slobodnoj trgovini izmedju SAD i Evrope.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, gdje se sklonio da ne bi bio izručen Švedskoj gdje je optužen za seksualne napade koje on negira.

Bonus video: