Blizak saveznik napustio Terezu Mej, sporazum o Bregzitu u neizvjesnosti

Majkl Falon, bivši ministar odbrane u vladi Tereze Mej, koji je prošle godine podnio ostavku nakon što ga je novinarka optužila za seksualno zlostavljanje, je rekao da britanski pregovarači treba da se vrate u Brisel kako bi postigli bolji sporazum
63 pregleda 0 komentar(a)
tereza mej, Foto: Reuters
tereza mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2018. 12:19h

Jedan od najbliskijih saveznika britanske premijerke Tereze Mej u parlamentu je objavio da neće podržati njezin sporazum o Bregzitu i time dodatno smanjio izglede da će idućeg mjeseca dogovor biti prihvaćen u tom tijelu.

Prema dogovoru koji je u nedjelju potvrđen na samitu zvaničnika Evropske unije, Britanija će napustiti taj savez u ožujku, ali nastaviti bliske trgovinske odnose s Evropom. Ipak, sporazum su kritikovali predstavnici svih stranaka, među njima pobornici snažnijeg razlaza s EU, ali i sami protivnici Bregzita.

Majkl Falon, bivši ministar odbrane u vladi Tereze Mej, koji je prošle godine podnio ostavku nakon što ga je novinarka optužila za seksualno zlostavljanje, za BBC radio je rekao da britanski pregovarači treba da se vrate u Brisel kako bi postigli bolji sporazum, prenosi Hina.

Upitan o tome hoće li glasati protiv trenutnog dogovora, Falon je odgovorio: "Kako stvari sada stoje - da. Mislim da nam on ne daje sigurnost koja nam treba i da je stoga to rizik."

Mej kaže kako ne postoji bolji sporazum

Neki pobornici Bregzita među poslanicima konzervativaca mogli bi podržati dogovor premijerke ako odredi datum kad će podnijeti ostavku, piše Tajms.

Mej je poslanicima u ponedjeljak poručila kako ne postoji bolji sporazum i da niko ne može predvidjeti šta će se dogoditi ako ga odbace.

Mrjy u 650-članom Donjem domu parlamenta ima 314 aktivnih konzervativnih poslanika, a za ratifikaciju sporazuma 11. decembra trebaće joj 320 glasova, pokazuju projekcije očekivanog broja prisutnih zastupnika.

Sekretar kabineta premijerke Dejvid Lidington u utorak je za BBC rekao kako ne postoji nijedan drugi plan.

"Nema plana B jer sama Evropska unija poručuje da je sporazum koji je na stolu onaj oko kojeg smo već postigli kompromis."

Bonus video: