Erdogan odložio najveći turski projekat

Aerodrom u Istanbulu, treći po redu, u blizini Crnog mora, imaće početni kapacitet od 90 miliona putnika, a nakon sve četiri faze izgradnje moći će da opsluži 150 miliona ljudi
0 komentar(a)
Sultanahmet, Istanbul, Foto: Shutterstock
Sultanahmet, Istanbul, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.10.2015. 08:17h

Otvaranje trećeg istanbulskog aerodroma, kontroverznog projekta vrijednog više milijardi dolara, koje je planirano za narednu godinu odloženo je za 2018.

"Projekat izgradnje aerodroma sastoji se od četiri faze. Prema planu, prva faza trebalo bi da bude završena u prvom kvartalu 2018. godine, kada će aerodrom biti otvoren", rekao je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, ne iznoseći razloge za odlaganje.

Prethodno je bilo predviđeno da aerodrom bude otvoren 29. oktobra 2017. godine, na 94. godišnjicu osnivanja moderne Turske, prenosi B92.

Aerodrom u Istanbulu, treći po redu, u blizini Crnog mora, imaće početni kapacitet od 90 miliona putnika, a nakon sve četiri faze izgradnje moći će da opsluži 150 miliona ljudi, čime će postati rival međunarodnom aerodromu Al Maktum u Dubaiju, koji je otvoren 2013. godine i kroz koji godišnje prođe 160 miliona putnika.

"Najveći turski projekat koštaće više od 36 milijardi dolara", rekao je Erdogan, koji se zbog izgradnje aerodrome našao na meti kritika zbog uticaja tog projekta na životnu okolinu u šumama blizu jezera Terkos, jednog od glavnih rezervoara pijaće vode u Turskoj.

Bonus video: