Rusija se izvinila Francuskoj zbog greške

Rusija je prvobitno pozvala francuskog ambasadora u Moskvi kako bi uputila protest, tvrdeći da se francuski vojni avion „opasno približio“ tupoljevu, u kojem je između ostalih bio predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Nariškin koji je išao za Ženevu
0 komentar(a)
Sergej Nariškin, Foto: Reuters
Sergej Nariškin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2015. 05:29h

Švajcarska vojska je saopštila da je jedan od njihovih bombardera sproveo rutinsku identifikacionu provjeru ruskog aviona u švajcarskom vazdušnom prostoru, zbog čega se Moskva žalila da su se letjelice „opasno“ približile jedna drugoj.

Rusija je prvobitno pozvala francuskog ambasadora u Moskvi kako bi uputila protest, tvrdeći da se francuski vojni avion „opasno približio“ tupoljevu, u kojem je između ostalih bio predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Nariškin koji je išao za Ženevu.

Moskva, koja je zaprijetila da zbog incidenta više neće dozvoliti da Francuska bude domaćim međunarodnih susreta, kasnije se izvinila zbog greške.

Portparol švajcarskog ministarstva odbrane sinoć je potvrdio da je bombarder bio švajcarski F/A18 koji je poslat kako bi potvrdio identitet ruskog aviona sa diplomatskom dozvolom.

Portparol Peter Minder je kazao da je švajcarski avion prišao dovoljno blizu kako bi ostvario vizuelni kontakt sa ruskim pilotom, ali da nije bilo opasnosti od sudara.

„To je standardna procedura“, kazao je Minder, dodajući da švajcarska vojska takve „misije sprovodi stotinu putu godišnje“.

Francuska je ranije juče odmah demantovala da je učestvovala u incidentu. „Nijedan francuski avion nije učestvovao u incidentu sa ruskom letjelicom koji spominje rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Stoga, žalimo zbog toga što je francuski ambasador pozvan iz protesta“, navodi se u saopštenju.

Aerodrom u Ženevi je veoma blizu švajcarske granice sa Francuskom, što je možda dovelo do zabune u čijem vazhdušnom prostoru se nalazio avion Nariškina u trenutku kada je došlo do incidenta.

Bonus video: