Desnica ojačala u Švajcarskoj: Antiimigraciona stranka osvojila najviše glasova

Očekivano pomjeranje dolazi u trenutku kada je talas izbjeglica u Evropi stavio u središte pažnje pitanje izbjegličke krize u Švajcarskoj iako ova država još nije njome značajno zahvaćena
0 komentar(a)
Izbori, Švajcarska, Foto: Reuters
Izbori, Švajcarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2015. 08:47h

Na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj, prema prvim projekcijama, desnica je ojačala svoju već dominantnu poziciju u jeku zabrinutosti građana zbog izbjegličke krize.

Građani su na birališta izašli juče, a biračka mjesta su zatvorena u podne, nakon samo nekoliko sati, pošto većina Švajcaraca glasa ranije poštom ili onlajn.

Rane projekcije iz nekih od 26 kantona u Švajcarskoj pokazuju da je najveća stranka, antiimigraciona Švajcarska narodna partija (SVP) sa 28 odsto osvojenih glasova, odnijela pobjedu i da bi mogla da pomjeri jezičak na vagi u parlamentu u pravcu većinskog desnog centra.

Očekivano pomjeranje dolazi u trenutku kada je talas izbjeglica u Evropi stavio u središte pažnje pitanje izbjegličke krize u Švajcarskoj iako ova država još nije njome značajno zahvaćena.

Oko četvrtine od osam miliona stanovnika Švajcarske su strani državljani i imigracija i politika azila su među pitanjima koja najviše brinu birače, naveo je AFP.

Istraživanje instituta Gfs.bern uoči izbora pokazalo je da 48 odsto anketiranih smatra da je izbjegličko pitanje najvažnije sa kojima se država suočava.

Ljevičarska Socijaldemokratska partija Švajcarske, sa osvojenih 19 odsto bilježi blagi porast podrške, kao i treća po veličini stranka desnog centra, Slobodna demokratska partija - Liberali, koja bi sa osvojenih 17 odsto glasova, mogla da pomjeri težište u parlamentu ka desnici.

Pošto novi parlament bude izabran, on će u decembru izabrati novo Savezno vijeće ili vladu.

Sedam mjesta u vladi tradicionalno dijele veće partije u parlamentu, i uglavnom na njega ne utiču promjene u snazi stranaka u parlamentu.

Takozvana "magična formula" omogućavala je švajcarskoj vladi da zadrži gotovo identičan sastav stranaka 40 godina.

Donji dom parlamenta ima 200 mjesta, gde će biti proporcionalno zastupljeni poslanici iz svih kantona, prema broju stanovnika, dok će se u gornjem domu parlamenta za 46 mesta, primjenjivati većinski sistem.

Istraživanje pokazuje da je samo polovina registrovanih birača glasala, što su analitičari pripisali zamoru glasača.

Švajcarci imaju direktniji uticaj na politiku na referendumima koji se održavaju svaka tri mjeseca po različitim pitanjima kao dio direktnog demokratskog sistema države.

Bonus video: