Gasni monopol Rusije ruše ujedinjene zemlje

Gasovod će biti reverzibilan, dužine 534 kilometara, od kojih 357 kilometara na teritoriji Poljske, a 177 na teritoriji Litvanije
5 komentar(a)
Gasovod, Foto: Shutterstock
Gasovod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.10.2015. 08:14h

Sporazum o izgradnji gasovoda koji će spojiti Litvaniju s Poljskom i okončati zavisnost pribaltičkih zemalja od jednog isporučioca, Rusije, potpisan je u Briselu.

"Vlade Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije, kao i Evropska komisija (EK) postigle su sporazum o izgradnji gasovoda koji bi trebalo da počne da radi početkom 2020. godine", navedeno je u saopštenju EK.

Gasovod se u saopštenju pominje pod nazivom GIPL, prenosi B92.

Gasovod će biti reverzibilan, dužine 534 kilometara, od kojih 357 kilometara na teritoriji Poljske, a 177 na teritoriji Litvanije.

Početni kapacitet iz Poljske u Litvaniju će biti 2,4 milijarde kubnih metara godišnje, a iz Litvanije u Poljsku milijardu kubnih metara godišnje.

"Sporazum daje mogućnost da se počnu građevinski radovi sa ciljem da se gasovod završi do decembra 2019. godine", precizira se u saopštenju.

Ukupna vrijednost izgradnje gasovoda biće 558 miliona eura.

"Prošlog mjeseca predstavnici vlasti Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, EK, kao i promoteri projekta, litvanski Amber Grid i poljski Gas-sistem usaglasili su finansijsku strukturu projekta", saopštila je EK.

Predsjednik EK, Žan Klod Junker, rekao je da je EK posrednik u tom sporazumu i da je investirala je u projekat 300 miliona eura.

"To je prvi infrastrukturni projekat u oblasti energetike koji će sjediniti baltičke zemlje s evropskim tržištem. Okončali smo energetsku izolaciju baltičkih zemalja i dugotrajnu zavisnost od jednog isporučioca, Rusije", rekao je Junker na pres konferenciji nakon potpisivanja sporazuma.

Te investicije će, kako je rekao, donijeti dividende u vidu slobodnog protoka energije u Evropi.

"To nam je neophodno radi sigurnosti isporuka, za diversifikaciju izvora dobijanja energije", zaključio je Junker.

Bonus video: