Britanija odbila zahtjev Ekvadora da pusti Asanža na ljekarski pregled

London je odgovorio da Asanž može da napusti ambasadu kad god hoće zbog bilo kakvog pregleda koji mu je potreban, ali da "evropski nalog za njegovo hapšenje i dalje važi
1 komentar(a)
Ekvador ambasada London, Foto: Reuters
Ekvador ambasada London, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 14:18h

Ekvadorski zvaničnici tražili su od Velike Britanije da na kratko dozvoli osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu da napusti ambasadu u Londonu da bi otišao na ljekarski pregled, ali britanske vlasti su odgovorile da je nalog za njegovo hapšenje i dalje na snazi.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora, Rikardo Patino izjavio je da je Asanžu potreban pregled magnetnom rezonancom zbog bola u ramenu koji ima već tri mjeseca, prenio je Gardijan.

"Pitali smo britansku vladu da u saradnji s Ekvadorom na nekoliko sati obezbjedi nesmetan prolaz iz humanitarnih razloga tako da Džulijan Asanž može da dobije pregled magnetnom rezonancom", rekao je Patino novinarima u Kitu.

London je odgovorio da Asanž može da napusti ambasadu kad god hoće zbog bilo kakvog pregleda koji mu je potreban, ali da "evropski nalog za njegovo hapšenje i dalje važi".

"Drugim riječima, može da izađe, a mi ćemo ga poslati u zatvor", rekao je Patino.

Asanž je u junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen za seksualne napade, koje on negira.

Osnivač Vikiliksa vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Britanska policija je u ponedjeljak povukla 24-časovnu stražu ispred ekvadorske ambasade, jer je procjenila da stalno prisustvo "više nije srazmjerno", ali je saopštila da će se i dalje truditi da uhapsi Asanža.

Bonus video: