Ukrajina poziva Rusiju na restrukturiranje duga

Jacenjuk je rekao da je 75 odsto privatnih kreditora prihvatilo taj uslov restrukturirianja duga koji ukupno iznosi 8,5 mijardi dolara
3 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 10:51h

Ukrajinska vlada zaprijetila je danas Rusiji ultimatutom i sudom ako ne pristane da restruktutira svoj kredit od tri milijarde dolara do 29. oktobra.

"Predlažemo Rusiji da donese odluku do 29. oktobra o našoj otplati njenog duga prema uslovima koje smo predložili drugim (privatnim) kreditorima. Ako to ne želi onda ćemo započeti sudsku bitku", izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Ukrajina je predložila 20 odsto smanjenja ruskog duga.

Jacenjuk je rekao da je 75 odsto privatnih kreditora prihvatilo taj uslov restrukturirianja duga koji ukupno iznosi 8,5 mijardi dolara.

"Jedina zemlja koja se tome protivi je Rusija", dodao je ukrajinski premijer.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je prije dva dana Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da uputi dodatnu finansijsku pomoć od tri milijarde dolara Ukrajini kako bi ta zemlja mogla da otplati dug Rusiji.

Ukrajina prima stranu finansijsku pomoć, a u decembru treba da otplati dug Rusiji koja je prije dvije godine dala tri milijarde dolara tadašnjem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, smijenjenom na uličnim protestima.

Sadašnje ukrajinske vlasti, koje smatraju da je u pitanju dug privatnog kreditora, odbijaju da otplate dug ako Rusija ne prihvati da ga smanji za 20 odsto kao ostali privatni kreditori.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je nedavno da Rusija priprema "konkretan akcioni plan" u slučaju da Ukrajina ne vrati novac.

Bonus video: