Merkel: Konstruktivno sa Britancima o reformama EU

Kameron treba da utvrdi datum održavanja referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije, podsjeća Rojters, navodeći da se prethodno ta zemlja zalaže za reformisanje 28-člane zajednic
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Angela Markel, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Angela Markel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 10:02h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da će njena zemlja konstruktivno raditi s Britanijom po pitanju traženih reformi Evropske unije, ali je istakla da se ne može pregovarati o nekim principima kao što su sloboda kretanja ljudi.

"Podrazumijeva se da ćemo konstruktivno raditi s britanskom vladom", rekla je Merkelova u govoru u donjem domu njemačkog parlamenta a uoči jednog samita EU u Briselu, javio je Rojters.

"Podrazumijeva se, međutim, da postoje pitanja o kojima se ne pregovara. Postoje dostignuća evropskih integracija oko kojih nema "cjenkanja", na primjer o principima slobodnog kretanja i principu nediskriminacije", rekla je ona.

"Ubijeđena sam da ćemo biti u stanju da pronađemo prihvatljiv kompromis", dodala je Merkelova.

Britanski premijer Dejvid Kameron treba da utvrdi datum održavanja referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije, podsjeća Rojters, navodeći da se prethodno ta zemlja zalaže za reformisanje 28-člane zajednice.

Bonus video: