PRIJETE HAPŠENJEM

Britanci ne daju Asanžu da posjeti ljekara

"Od Britanije smo dobili odgovor da on može da ode na bilo koji ljekarski pregled kad zaželi, ali da je evropski nalog za njegovo hapšenje još na snazi. Drugim riječima, on može da ode, ali će biti smješten u zatvor", rekao je Patino
4 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.10.2015. 07:10h

Britanija je odbila da osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012, odobri nesmetan odlazak kod ljekara na magnetnu rezonancu nakon što je imao jak bol u desnom ramenu.

Asanžu prijeti hapšenje ukoliko izađe iz zgrade ambasade gdje je potražio utočište nakon što je prekšio odredbe kaucije, dok ga vlasti u Švedskoj traže kako bi odgovarao po optužbama za seksualni napad.

Asanž demantuje sve optužbe i strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen SAD, gdje bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, pošto je prije pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.

"Pitali smo britansku vladu da Asanžu odobri nesmetan prolaz iz humanitarnih razloga a u koordinaciji sa Ekvadorom", rekao je juče na konferenciji za novinare u prijestonici Kitou ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino.

"Od Britanije smo dobili odgovor da on može da ode na bilo koji ljekarski pregled kad zaželi, ali da je evropski nalog za njegovo hapšenje još na snazi. Drugim riječima, on može da ode, ali će biti smješten u zatvor", rekao je Patino.

On je istakao da njegova vlada neće obnoviti svoj prvobitni zahtjev a to je da Asanžu bude data specijalna dozvola da otputuje u Ekvador, ode na magnetnu rezonancu i vrati se u London.

Patino je održao konferenciju za novinare dva dana nakon što je britanska policija povukla svoje pripadnike koji su bili raspoređeni ispred ambasade Ekvadora u Londonu, ali je saopštila da će i dalje učiniti sve da ga uhapsi.

U saopštenju policije je tim povodom bilo navedeno da "nema nagovještaja neposrednog diplomatskog ili pravnog rješenja tog pitanja" i da 24-časovno prisustvo policije "više nije srazmjerno".

Ova operacija bila je kontroverzna dijelom zbog troškova, a prema podacima londonske policije na nju je do aprila 2015. izdvojeno 11,1 milion funti (17,6 miliona dolara), prenio je AP.

Švedsko tužilaštvo je u avgustu odustalo od dijela optužbi protiv Asanža (44), ali i dalje žele da ga ispitaju u vezi optužbi za silovanje koje datiraju iz 2010.

Preporučujemo za Vas