Junker poručio Kameronu: Za tango je potrebno dvoje

Britanija želi da se pozabavi temeljnim socijalnim i ekonomskim pravilima EU i sporazumima među njenim članicama kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu
1 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 07:06h

Lideri Evropske unije izražavaju rastuće nezadovoljstvo zbog toga što britanski premijer David Kameron još nije iznio nikakve konkretne predloge za reformu EU.

Uoči samita lidera EU na kojem će to pitanje biti samo ovlaš razmotreno, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je u Evropskom parlamentu da "ne može da kaže da je postignut veliki napredak".

Junker je rekao da želi da Britanija ostane u EU, ali je dodao da je "za tango potrebno dvoje".

"Znači, ako treba da plešemo i naši britanski prijatelji treba da plešu", rekao je Junker.

David Kameron je u maju pokrenuo kampanju protiv načina vođenja EU i želi da smanji ovlašćenja Unije nad zemljama članicama.

On planira da prije krja 2017. održi referendum o tome da li Velika Britanija treba da napusti EU.

Britanija želi da se pozabavi temeljnim socijalnim i ekonomskim pravilima EU i sporazumima među njenim članicama kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu.

Prije sjutrašnjeg samita, Kameron i Junker će imati zajednički ručak, a britanski premijer imaće i brojne bilateralne susrete sa drugim liderima.

On zatim planira turneju po evropskim prijestonicama, kako bi ispitao kakve je reforme moguće predložiti.

Institucije EU i pojedine zemlje članice žele proboj po tom pitanju i željno isčekuju da Britanija iznese svoje zahtjeve, kako bi svakom bilo jasno kakve se reforme traže, rekao je jedan diplomata iz EU koji je želio da ostane anoniman.

Bonus video: