VEZANO ZA SIRIJU

Turska pozvala ambasadore Rusije i SAD na razgovor

Pentagon je u ponedjeljak objavio da je poslao padobranima municiju kurdskim borcima koji se bore protiv Islamske države na sjeveru Sirije
0 komentar(a)
Ankara, Foto: Shutterstock
Ankara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2015. 10:14h

Turske vlasti pozvale su danas na razgovor ambasadore SAD i Rusije kako bi ih upozorile da su protiv pružanja bilo kakve pomoći sirijskim Kurdima u njihovim operacijama protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, rekao je jedan izvor u turskoj vladi.

Turske vlasti upoznale su ambasadore o stavu Turske prema kurdskoj partiji u Siriji, Partiji demokratskog jedinstva (PYD), rekao je agenciji Frans pres zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Turske, i dodao da su im "prenijeta potrebna upozorenja".

Ankara smatra PYD sestrinskom strankom Radničke partije Kurdistana (PKK) koja u Turskoj vodi pobunu od 1984. protiv turskih bezbjednosnih snaga.

Pentagon je u ponedjeljak objavio da je poslao padobranima municiju kurdskim borcima koji se bore protiv Islamske države na sjeveru Sirije.

Rusija je odvojeno počela vazdušne udare u Siriji kao podršku vlastima predsjednika Bašara al Asada. Posljednjih dana Rusija je povećala broj udara na pobunjeničke pokrete protiv kojih se bore Bašarove snage, među kojima je i Islamska država.

Preporučujemo za Vas