POSLIJE TRI GODINE

London: Povučena stalna straža ispred ambasade u kojoj boravi Asanž

Policija je držala stalnu stražu ispred ambasade od kada je Asanž tamo zatražio azil 2012. da bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade koje on negira
56 pregleda 0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.10.2015. 14:23h

Britanska policija povukla je svoje pripadnike ispred ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž 2012. godine, saopštila je londonska policija.

Policija je držala stalnu stražu ispred ambasade od kada je Asanž tamo zatražio azil 2012. da bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade koje on negira.

Dvadesetčetvorčasovna straža ispred ambasade bila je kontroverzna djelimično i zbog troškova. Londonska gradska policija procjenjuje da je operacija koštala 11,1 milion funti (17,6 miona dolara) do aprila ove godine.

Policija je navela da stalno prisustvo "više nije srazmjerno", ali da će se i dalje truditi da uhapsi Asanža zbog toga što nije odgovrio na optužbe za seksualno napastvovanje u Švedskoj.

"Mada nijedna taktika ne garantuje uspjeh, u slučaju da Džulijan Asanž napusti ambasadu policija će primijeniti razne otvorene i prikrivene taktike da ga uhapsi", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas