Francuska odustala od imenovanja homoseksualca za ambasadora u Vatikanu

Kolateralna žrtva "braka za sve", čije je izglasavanje u Francuskoj zateglo odnose sa Vatikanom
83 pregleda 1 komentar(a)
Jelisejska palata, Foto: Shutterstock
Jelisejska palata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2015. 15:08h

Francuska je odustala od pokušaja da imenuje šefa protokola Jelisejske palate Lorana Stefaninija, koji se javno izjašnjava kao homoseksualac, za ambasadora te zemlje u Vatikanu, posle devetomjesečne diplomatske borbe, navode francuski mediji.

Stefanini je, kao izbor francuskog predsjednika Fransoa Olanda, u januaru imenovan za ambasadora u Svetoj stolici, ali Vatikan nije prihvatio njegove akreditive, iako nije izričito odbacio njegovo imenovanje.

Pariski dnevnik "Liberasion" piše, pozivajući se na neimenovane izvore u Jelisejskoj palati, da je Oland odustao od pokušaja da gej diplomata bude postavljen na dužnost ambasadora u Vatikanu, ali da neće predlagati drugog kandidata za to prestižno mjesto do 2017. godine.

To, praktično, znači da će ovo pitanje ostati zamrznuto do narednih predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Za dvije godine će, takođe, biti okončan mandat aktuelnog otpravnika poslova francuske ambasade u Vatikanu Fransoa-Gzavije Tijeta.

Istoričar Filip Levilen, koji je stručnjak za pitanja papstva, primjećuje da postoji "očigledna protivrječnost između otvorenosti koju papa Franjo pokazuje u pogledu homoseksualaca i odbijanja imenovanja Lorana Stefaninija, što se baš i ne može nazvati milosrdnim stavom".

S druge strane, dodaje on, Pariz nipošto ne želi da ostavi utisak da se povinuje Vatikanu, te zbog toga i nije predložio drugog kandidata za ambasadora.

"Liberasion" napominje da je u prošlosti bilo gej francuskih ambasadora u Svetoj stolici, ali da je Stefanini, iako priznati ekspert za vjerska pitanja, očigledno kolateralna žrtva "braka za sve", čije je izglasavanje u Francuskoj zateglo odnose sa Vatikanom.

Francuski komentatori opisuju Stefaninija kao briljantnog diplomatu, koji je od 2001. do 2005. godine bio drugi čovjek u ambasadi Francuske u Vatikanu, a njegovo imenovanje za ambasadora u Svetoj stolici podržao je i pariski nadbiskup.

Bonus video: