OEBS: Predsjednički izbori u Bjelorusiji nijesu ispunili demokratske standarde

"Nedavno oslobađanje političkih zatvorenika i pristup dobrodošlice prema posmatračima su pozitivna dešavanja. Ipak, nada da nam je ovo obezbedilo veći napredak u pogledu izbornog (procesa) uglavnom nije ispunjena", dodao je Hasted, a preneo Rojters
5 komentar(a)
OEBS, Bjelorusija, Foto: Reuters
OEBS, Bjelorusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 13:01h

Predsjednički izbori u Bjelorusiji nijesu ispunili demokratske standarde, saopštili su danas međunarodni posmatrači.

"Jasno je da Bjelorusija ima još dug put ka ispunjavanju svojih demokratskih obaveza", izjavio je šef posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Kent Hasted.

"Nedavno oslobađanje političkih zatvorenika i pristup dobrodošlice prema posmatračima su pozitivna dešavanja. Ipak, nada da nam je ovo obezbedilo veći napredak u pogledu izbornog (procesa) uglavnom nije ispunjena", dodao je Hasted, a preneo Rojters.

Centralna izborna komisija saopštila je da je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko osvojio 83,49 odsto glasova na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju i obezbijedio peti mandat.

Lukašenko (61) je nedavno izjavio da želi da pobijedi sa 80 odsto glasova birača.

Aktuelni predsjednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

Prethodne izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 odsto glasova, a te rezultate nijesu priznali ostali kandidati, kao ni SAD i EU.

Bonus video: