Moskva: Među osobama koje su planirale teroristički napad ima boraca ID?

"Na spratu zgrade na kom su se banditi skrivali, pronađena je i deaktivirana improvizovana eksplozivna naprava", prenijela je agencija Tas s
0 komentar(a)
Crveni trg, Moskva, Foto: Beta/AP
Crveni trg, Moskva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.10.2015. 10:37h

Među osobama osumnjičenim za pripremu terorističkog akta u Moskvi, nalaze se i tri osobe porijeklom iz Sirije, izvještavaju danas nezvanično ruske agencije, prenoseći i da policija provjerava da li su uhapšeni povezani sa, u Rusiji zabranjenom, grupom Islamska država (ID).

Izvor iz policije rekao je za TAS S da je dio juče uhapšenih u jednom stanu na zapadu glavnog grada Rusije možda učestvovao u borbama u Siriji.

"Nekoliko uhapšenih su pristalice terorističke organizacije ID i mogli su učestvovati u borbenim dejstvima u Siriji na strani ID u ekstremističkim redovima", rekao je sagovornik te ruske agencije.

Trenutno se vodi potraga za vlasnikom stana u kom su osumnjičeni pronađeni sa eksplozivnom napravom čija je snaga veća od četiri kilograma trotila.

Interfaks navodi, takođe pozivajući se na izvor, da je uhapšeno deset osoba, a da je većina iz zemalja Srednje Azije.

Ta agencija piše da je pronađena naprava po sastavu slična nedavno detoniranoj u Ankari, koju su upotrijebili teroristi-samoubice, dok je u Rusiji za detonaciju planirano korišćenje mobilnog telefona.

U nedjelju je Nacionalni antiteroristički komitet saopštio da je u jednom stanu zadržana grupa ljudi koji su, kako se pretpostavlja, pripremali teroristički akt u Moskvi, podsjećaju agencije.

"Na spratu zgrade na kom su se banditi skrivali, pronađena je i deaktivirana improvizovana eksplozivna naprava", prenijela je agencija Tas s.

"Moskovski komsomolac" naveo je da je uhapšeno 15 osoba, od čega su 12 porijeklom sa Sjevernog Kavkaza, uključujući Čečeniju, dok su trojica građani Sirije, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ruski mediji za sada nemaju potvrdu navedenih informacija.

Pozivajući se na policijske izvore, ruska agencija je navela da je u jednom stanu u centru Moskve pronađena eksplozivna naprava koja sadrži više od četiri kilograma eksploziva TNT.

Bonus video: