Spekulacije o tajanstvenom kupcu: Akcije Folksvagena skočile više od osam odsto

Njemački dnevnik Bild je, izveštavajući o misterioznom skoku akcija Folksvagena, naveo da se na tržištu "šuška" da su porodice Porše i Pih koje su i najveći akcionari Folksvagen grupe, bile na tržištu radi kupovine
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2015. 14:33h

Vrijednost akcija Folksvagena skočile su više od osam odsto, uprkos skandalu sa masovnom prevarom u pogledu emisije štetnih gasova iz njegovih dizel vozila.

To je izazvalo spekulacije o tajanstvenom kupcu koji je pokupovao dionice Folksvagena.

Otkriće da je njemački automobilski gigant opremio 11 miliona automobila softverom koji manipuliše podacima o zagađenju vazduha doveo je do toga da se vrijednost njegovih akcija prepolovi za dvije sedmice, rezultirajući brisanjem više od 25 milijardi eura tržišne kapitalizacije kompanije, prenosi B92.

Međutim, akcije Folksvagena doživjele su snažan oporavak, završavajući nedjelju na berzi sa rastom od 8,35 procenata, na 125,9 eura.

Njemački dnevnik Bild je, izveštavajući o misterioznom skoku akcija Folksvagena, naveo da se na tržištu "šuška" da su porodice Porše i Pih koje su i najveći akcionari Folksvagen grupe, bile na tržištu radi kupovine.

Glasine se potkrepljuju činjenicom da je obična akcija Folksvagena, koja daje pravo glasa vlasniku, zapravo ta koja bilježi veliki skok. Druga, preferencijalna akcija nosi dividende, ali vlasniku pruža manji uticaj u pogledu kompanije.

Dvije porodice, nasljednici tvorca čuvene "bube" i osnivača Folksvagena, imaju putem vlasništva u Porše SE kontrolni udio od 52,2 procenta u Folksvagen grupi.

Odmah nakon izbijanja afere, Porše SE je povećao svoju moć u grupi kupovinom 1,5 odsto Folksvagenovih akcija od Suzukija.

U međuvremenu, njemačka metalna industrija izrazila je danas bojazan u pogledu uticaja krize Folksvagena na njihovo poslovanje.

"Trećina njemačkih metalurga generiše najmanje 20 odsto svojih prihoda preko direktnih ili indirektnih Folksvagenovih dobavljača", naveo je šef Udruženja metalurga, Tomas Ruter.

On je dodao da sektor strahuje da će narudžbine da opadnu 10 odsto i upozorio da na srednji rok ne može da se isključi ukidanje radnih mjesta.

Ostali dobavljači su manje pesimistični, pri čemu neke kompanije koje se bave proizvodnjom auto opreme smatraju da bi drugi proizvođači automobila mogli da ispune prazninu koja ostane iza Folksvagena.

Bonus video: