MMF će pomoći Grčkoj

“Kad imate infrastrukturu, upošljavate ljude i unaprijeđujete dugoročni potencijal za rast, imate i poboljšanje realne ekonomije”, rekla je Lagard
1 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
MMF, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2015. 08:55h

Međunarodni monetarni fond (MMF) je spreman da nastavi podršku Grčkoj, ukoliko ta zemlja sprovede reforme i učini javni dug održivim.

“Grčka je tražila podršku i MMF je sugerisao da mora da hoda na dve noge. Prva se odnosi na značajne reforme, donošenje zakona i njihovu primjenu, a posebno na reformu penzionih fondova, dok je druga noga javni dug i preduzimanje operacija koje će ga učiniti održivim”, rekla je direktor MMF-a, Kristin Lagard.

Na pitanje da li MMF razmišlja o tome da uvede dugoročnije aranžmane, ona je odgovorila da bi to trebalo uzeti u obzir i razmisliti da li je dužina programa dobro prilagođena situaciji.

Odgovor na globalnu nezaposlenost i siromaštvo u svijetu bi, kako je navela, trebalo tražiti na način na koji su se razvijali “recepti peruanske kuhinje”, odnosno gledati primjere drugih i unaprijediti svoje politike.

Lagard je rekla da je "peruanska kuhinja" pokazala najbolju praksu u cijelom svijetu. Osvježila je tradicionalne recepte i unaprijedila ih u smislu dodavanja različitih sastojaka.

"To je recept koji bi trebalo da koriste i zemlje kako bi se izborile sa ključnim ekonomskim problemima današnjice - nezaposlenošću i siromaštvom", rekla je Lagard.

Lagard je navela da će MMF dati podršku investicijama u infrastrukturu, jer istraživanja pokazuju da je to dobitna opcija za sve i da će takva ulaganja da podrže i rast i stabilnost.

“Kad imate infrastrukturu, upošljavate ljude i unaprijeđujete dugoročni potencijal za rast, imate i poboljšanje realne ekonomije”, rekla je Lagard.

Ona je dodala da je bilo razgovora o tome ima li fiskalnog prostora za takve investicije, ali da to nije problem ako fiskalni pravci idu ka stabilnosti i povjerenju ekonomskih igrača.

Lagard je ocijenila da je potrebno da razvijene zemlje prilikom vođenja svoje politike gledaju na efekat prelivanja, kao i da bi centralne banke u naprednim ekonomijama trebalo da razmisle o rizicima prelivanja njihovih odluka na druge zemlje, dok bi zemlje s visokim spoljnim dugom trebalo da rade na tom problemu.

Bonus video: