Gasprom najavljuje dalje odlaganje projekta Turski tok

Gasovod Turski tok treba da izbjegne Ukrajinu kao tranzitnu zemlju preko koje je tradicionalno prelazilo 15 odsto gasa upotrebljenog u Evropi. Ugovor o tranzitu s Ukrajinom ističe 2019.
0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Shutterstock
Gasprom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2015. 11:47h

Ruski gasni gigant Gasprom nagovijestio je danas da će njegov projekat gasovoda Turski tok, kojim treba da se prenosi ruski gas ka Evropi biti odložen još nekoliko mjeseci, u trenutku kada rastu napetosti između Moskve i Ankare oko Sirije.

"U mjeri u kojoj nema međudržavog sporazuma rokovi se pomjeraju", rekao je broj dva ove grupe Aleksandar Medvedev, prenose ruske agecije.

On je rekao da koliko se projekat odlaže zavisi od toga kada će sporazum biti potpisan.

"Ako se rokovi produže na godinu dana to neće biti drama", rekao je Medvedev.

Projekat Turski tok najavljen je krajem 2014. posle iznenadnog odustajanja Rusije od projekta Južni tok koji je preko Crnog mora, Bugarske, Srbije i dalje trebalo da prenosi gas do Evrope.

Gasovod Turski tok treba da izbjegne Ukrajinu kao tranzitnu zemlju preko koje je tradicionalno prelazilo 15 odsto gasa upotrebljenog u Evropi. Ugovor o tranzitu s Ukrajinom ističe 2019.

Gasprom je prvo najavljivao vrlo ambiciozan plan po kome je trebalo da radovi na Turskom počnu sredinom 2015. a prvi dio gasovoda da uđe u upotrebu krajem 2016.

Međutim projekat je zamrznut nekoliko mjeseci zbog neslaganja Moskve i Ankare oko uslova ugovora.

Ankara je u septembru objavila da su zamrznuti pregovori koje je vodila više mjeseci s Moskvom oko tog projekta. Blokada je došla zbog nedostatka uzajamnog povjerenja, rekao je jedan zvaničnik turskog ministarstva energetike.

Na političkom planu tenzije su se pojačale između dvije zemlje od kada je prošle nedjelje Rusija počela sa vazdušnim udarima na Siriju, a Turska je optužila da su njeni avioni povrijedili turski vazdušni prostor.

Izgleda da je Gasprom znatno smanjio svoje ambiciozne planove. Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je juče da je maksimalni kapacitet gasovoda 32 milijardi kubnih metara godišnje, što je polovina od prvobitno predviđenih kapaciteta.

On je to obrazložio nedavnom najavom o jačanju gasovoda Sjeverni tok preko Baltika.

Gasprom je prvobitno najavljivao da s Turskim tokom računa da poveća na 63 milijardi kubnih metara svoj kapacitet za snabdijevanje evropskog tržišta gasom, jer ne želi da potpiše novi ugovor o tranzitu s Ukrajinom.

Bonus video: