Lavrov: SAD koriste krizu u dijalogu za opasnu vojnu aktivnost nadomak ruskih granica

Lavrov je rekao da Rusija nastavlja da se zalaže za formiranje zajedničkog prostora za mir, jednaku i nedjeljivu bezbednost i široku ekonomsku saradnju u evroatlantskom i evroazijskom regionu, u interesu svih država bez izuzetka, odnosno zemalja unutar i izvan brojnih integracionih udruženja
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.11.2018. 11:12h

Sve više država u Evropi uviđa da politika sukobljavanja sa Rusijom ne vodi nikuda, saopštio je ministar spoljnih poslova te države Sergej Lavrov i upozorio da Sjedinjene Američke Države (SAD) koriste krizu u dijalogu za opasnu vojnu aktivnost nadomak ruskih granica.

On je kazao da tenzije u odnosima između Rusije i Zapada u proteklih nekoliko godina, koje su mnogo koštale međunarodnu stabilnost, nijesu njihov izbor, prenosi portugalski Publiko.

Lavrov je rekao da Rusija nastavlja da se zalaže za formiranje zajedničkog prostora za mir, jednaku i nedjeljivu bezbednost i široku ekonomsku saradnju u evroatlantskom i evroazijskom regionu, u interesu svih država bez izuzetka, odnosno zemalja unutar i izvan brojnih integracionih udruženja.

„Rusija sa zadovoljstvom primjećuje rastući broj onih u Evropi koji su svjesni da konfrontacioni kurs prema Moskvi nema perspektivu, koji teže pragmatičnoj politici i ne žele da žrtvuju dobrobit svojih građana i mirnu budućnost zajedničkog evropskog doma zarad uskih interesa i ambicija vanregionalnih igrača", kazao je Lavrov.

On je naveo da očekuje da će mudrost i običan zdrav razum konačno prevladati i da će odnosi između Rusije i Evropske unije (EU) biti obnovljeni na temeljima dobrosusjedstva, poštenja, predvidljivosti i otvorenosti.

Šef ruske diplomatije upozorio je da SAD koriste krizu u dijalogu između Rusije i EU, naročito povodom ukrajinske krize, za opasnu vojnu aktivnost u blizini ruskih granica.

"SAD koriste situaciju, razularenom trkom u naoružanju u našem susjedstvu gde, nadamo se svi, nema mjesta za novi hladni rat", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, bezbjednost ljudi u Evropi postaje talac politike koja unosi razdor, a koja je vođena sa druge strane okeana.

Bonus video: