Oland ocijenio neprihvatljivim nasilje nad upravom Er Fransa

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da će danas prije podne otići u sjedište kompanije Er Frans
1 komentar(a)
Er Frans, aktivisti, Foto: Reuters
Er Frans, aktivisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2015. 10:19h

Francuski predsjednik Fransoa Oland ocjenio je danas "neprihvatljivim" nasilje nad upravom aviokompanije Er Frans i naveo da bi takvo ponašanje moglo da utiče na "ugled i na privlačnost" Francuske.

Sindikalni aktivisti upali su juče u sjedište francuske avio-kompanije Er Frans u Parizu tokom sastanka rukovodstva o planu otpuštanja, pocijepali košulje dvojici menadžera, koji su potom preskočili ogradu i pobjegli uz pratnju policije.

Fotoreporter agencije AP rekao je da je skoro stotinu aktivista ušlo je u zgradu Er Fransa pošto su probili kapiju, dodajući da je ubrzo poslije toga video dva menadžera kako bježe iz zgrade. U koškanju sa demonstrantima povrijeđeno je sedam ljudi, od kojih jedan teže, navela je aviokompanija.

"Socijalni dijalog je važan i kada je prekinut nasiljem, zahtjevima upućenim na neprihvatljiv način vidimo da to može da ima posljedice na ugled i na privlačnost zemlje", rekao je Oland.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da će danas prije podne otići u sjedište kompanije Er Frans da razgovara sa članovima uprave napadnutim juče posle objave o mogućem ukidanju 2.900 radnih mjesta.

Vals koji je juče bio u Japanu izjavio je da je skandalizovan neprihvatljivim nasiljem koje je izbilo za vrijeme sastanka upravnog odbora firme i izrazio podršku upravi.

Kompanija Er Frans, koja je 17,6 odsto u vlasništvu države saopštila je juče plan o smanjivanju svojih aktivnosti i ukidanju gotovo 3.000 radnih mjesta poslije neuspješnih pregovora s pilotima koji protestuju zbog produžavanja radnih sati, prenijeli su francuski mediji.

Mediji su prenijeli da se novi plan odnosi na ukidanje 2.900 radnih mjesta 2016. i 2017. godine.

Grupa Er Frans/KLM je druga aviokompanija u Evropi poslije njemačke Lufthanze.

Bonus video: