Angela Merkel favorit za Nobelovu nagradu za mir

jemački list Bild je uvjeren da će Nobelovu nagradu za mir osvojiti Angela Merkel, navodeći kao razloge njeno učešće u postizanju mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini kao i njeno zalaganje oko izbjeglica
6 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2015. 12:32h

Njemačka kancelarka Angela Merkel jedan je od favorita za dobitnika Nobelove nagrade za mir, čije će ime biti saopšteno naredne nedjelje, prenijeli su danas njemački mediji.

Prvi dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju biće saopšteni početkom nedjelje, ali se tradicionalno uvijek spekuliše o dobitnicima nagrade za knjiženost i mir, koji se posljednji saopštavaju.

Njemački list Bild je uvjeren da će Nobelovu nagradu za mir osvojiti Angela Merkel, navodeći kao razloge njeno učešće u postizanju mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini kao i njeno zalaganje oko izbjeglica.

Ove godine je predloženo 276 ličnosti za Nobelovu nagradu za mir. Institut Alfreda Nobela nikad ne otkriva imena sa spiska.

Direktor Instituta za istraživanje mira (Prio) Kristian Berg Harpviken i jedan od stručnjaka s najtačnijim prognozama, takođe je predvidio da bi njemačka kancelarka mogla da bude ovogodišnji dobitnik nagrade.

Među favoritima se nalaze i šef iranske diplomatije Džavad Zarif i njegov američki kolega Džon Keri zbog postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Među favoritima je i poglavar Rimokatoličke crkve Franjo.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine su podijelili pakistanska devojčica Malala Jusafzai i indijski borac za dječija prava Kalaš Satjarti.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovječanstvu.

Pojedinačna nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka na osam miliona švedskih kruna (862.000 eura). Ukoliko ima više dobitnika za jednu nagradu, laureati dijele novčani dio priznanja.

Bonus video: