Protiv crkve podnijeli prijavu zbog 3.600 slučajeva zlostavljanja, podržala i ministarka

Pravnici se pozivaju na nedavno obavljenu naučnu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. 3677 maloljetnika bilo zlostavljano, a počinitelji su pripadnici Katoličke crkve. Najveći dio ovih slučajeve nikada nije procesuiran
0 komentar(a)
Kaluđeri, misa, Foto: Shutterstock
Kaluđeri, misa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2018. 16:45h

Grupa pravnika podignula je kaznenu prijavu u svim njemačkim biskupijama protivi nepoznatih počinitelja zbog 3.600 neprocesuiranih slučajeva seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, prenosi Špigl u subotu.

"Na postoji pravo crkve da svoju instituciju oslobodi kaznenog progona“, stoji u kaznenoj prijavi koju je grupa pravnika podnijela pri nadležnim državnim tužilaštvima u svih 27 biskupija.

Pravnici se pozivaju na nedavno obavljenu naučnu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. 3677 maloljetnika bilo zlostavljano, a počinitelji su pripadnici Katoličke crkve. Najveći dio ovih slučajeve nikada nije procesuiran.

"Studija je dala dovoljno materijala za kazneni progon i zato su vlasti dužne izvršiti pretrese i zaplijeniti kazneno relevantne crkvene spise", objasnio je jedan od podnositelja prijave, pravnik Holm Pucke iz Pasaua.

Nakon objave vještačenja, predsjednik Njemačke biskupske konferencije Rainhart Marks se izvinio žrtvama i najavio reforme unutar crkve koje bi spriječile ponavljanje zločina u budućnosti, prenosi Hina.

Kaznenu prijavu je podržala i njemačka ministarka pravosuđa Katerina Barli (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). "Niko unutar pravne države nema pravo na nekakve tajne arhive", rekla je Barli.

Bonus video: