U Engleskoj kreće naplata plastičnih kesa

Upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu opala je za više od 70 odsto od uvođenja naplate u Velsu prije četiri godine
128 pregleda 4 komentar(a)
Plastične kese, Foto: European parliament
Plastične kese, Foto: European parliament
Ažurirano: 30.09.2015. 15:27h

Stanovnici Engleske će od 5. oktobra plaćati najmanje 5 penija po plastičnoj kesi u prodavnici, što bi trebalo da bude odlučujući korak za smanjenje ukupnog broja od osam milijardi kesa koliko se godišnje potroši u supermarketima.

Uvođenje naplate za kese jedan je od načina koji su predviđeni na nivou EU za smanjenje potrošnje plastičnih kesa, koje su veliki ekološki problem u Uniji gdje se na tržište pusti 99 milijardi plastičnih kesa godišnje, skoro 200 po stanovniku.

Konkretno, potrošači u Engleskoj će plaćati po pet penija u supermarketima, dok će klijenti internet prodavnica i trgovačkih firmi sa manje od 250 zaposlenih i dalje dobijati besplatne plastične kese, na nezadovoljstvo aktivista protiv plastičnih kesa, prenio je portal EurAktiv.

Britanski Gardijan čitaocima preporučuje da ulože u torbe za kupovinu, koje su trajne i prave manje otpada.

Ovaj list je nedavno prenio izvještaj, izrađen po narudžbi vlade Velsa, prema kojem je upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu opala za više od 70 odsto od uvođenja naplate u Velsu prije četiri godine.

Izvještaj pokazao je da skoro tri od četiri potrošača podržava naplatu kesa, da oko 90 odsto trgovaca reklo da ova mjera ili nije imala nikakav uticaj na poslovanje, ili je imala pozitivan uticaj, kao i da je od naplate kesa prikupljeno između 17 i 22 miliona funti, i to je otišlo dobrotvornim ustanovama i u slične svrhe.

Kako je prenio britanski list Kurir (courier.co.uk), novac će ići dobrotvornim organizacijama koje su angažovane na otklanjanju ekološke štete koju su nanijele plastične kese.

Postoje pravila i u pogledu tipa kesa koje se naplaćuju, a kako prenosi portal Gloster sitizen (gloucestercitizen.co.uk) naplaćuju se plastične kese sa ručkama, debljine najviše 70 mikrona (0,07 milimetara).

Izuzete su kese za sirovo meso i mesne proizvode, neupakovanu hranu, neupakovana sječiva poput noževa i žileta, ljekove na recept, kao i za vodene životinje u vodi, a dozvoljavaju se besplatne kese i za promotivni materijal, hranu u transportu poput aerodroma, vozova, aviona ili brodova, kao i za usluge poput hemijskog čišćejna i popravke obuće, gdje nema prodaje robe.

Procjenjuje se da u EU u 2010. na tržište pušteno 99 milijarde kesa sa ručkama, skoro 200 kesa po stanovniku, pri čemu ih najviše troše stanovnici Bugarske, više od 400 godišnje po stanovniku, a najmanje Luksemburga, 20 kesa.

Bacanje plastičnih kesa je veliki problem, a posebno je ugrožen podvodni svijet, jer životinje mogu da uginu nakon što se zapletu u kese ili krenu da ih jedu kao da je hrana.

U EU je u novembru 2014. postignut dogovor među institucijama o novim propisima, koji obavezuju sve članice da ili smanje potrošnju na 90 kesa po stanovniku do kraja 2019. i na 40 do kraja 2025. ili da uvedu naplatu do januara 2019.

Bonus video: