ANALIZA PODATAKA O KORISNICIMA INTERNETA

Snouden objavio podatke o britanskim specijalnim službama

Iz dokumenata koje je objavio Snouden jasno je da je britanska obavještajna služba razvila tajni program za praćenje aktivnosti korisnika interneta po cijelom svijetu
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 14:50h

Bivši saradnik Agencije za nacionalnu bezbjednost SAD Edvard Snouden objavio je nove podatke o specijalnim službama, ovoga puta britanskim.

U objavljenim dokumentima Snouden ukazuje na to da je Centar za vladine veze Velike Britanije 2009. pokrenuo tajni program pod šifrom "Karma polis" radi prikupljanja i analize podataka o korisnicima interneta, javio je "Sputnjik".

Iz dokumenata koje je objavio Snouden jasno je da je britanska obavještajna služba razvila tajni program za praćenje aktivnosti korisnika interneta po cijelom svijetu. 

Snouden od 2013. živi u Rusiji gdje je dobio azil, nakon što je napustio SAD i otkrio da američka Nacionalna služba bezbjednosti, za koju je radio, špijunira milione osoba u svijetu, uključujući i lidere nekih država.

Program pod šifrovanim nazivom "Karma polis" analizira internet afinitete ljudi, ukljucujući informativne sajtove i sajtove radio-stanica koje rado posećuju, kao i delatnost na društvenim mrežama i istoriju pretraga. Svi ovi podaci provjeravaju se radi stvaranja svojevrsnog dosijea i eventualnog otkrivanja sumnjive djelatnosti korisnika.

Osnivac analitičkog centra "Oupen intelidžens" Loz Kej kaže da agenti službi bezbjednosti i obavještajne službe ovaj metod nazivaju ’sastavljanje mozaika‘. 

"Ipak, zabrinjava to koliko daleko oni mogu da odu. Hoćemo li biti bezbjedniji ako obavještajna služba sazna koje radio-stanice slušam? Naravno da neće. Čini mi se da poslednjih nekoliko godina idemo u apsolutno nevjerovatnom pravcu. U periodu koji je označen u objavljenim dokumentima razvila se Islamska država. To svedoci da totalno praćenje ne garantuje bezbjednost društva, nego naprotiv - samo povećava plast sijena u kojem treba tražiti iglu", smatra Kej.

Program je pokrenut bez javnog razmatranja i bez odobrenja parlamenta.

Prema riječima Eduarda Snoudena, masovno prikupljanje podataka ne donosi nikakvu korist društvu. 

"Zbog čega se stvaraju programi namijenjeni navodnom održanju društvene bezbjednosti, ako oni ne donose željeni efekat?", zapitao se Snouden.

"Ovi programi, zapravo, imaju određeni smisao - države ih ne pokreću bez razloga. Njihova vrednost je u tome što prikupljaju operativne informacije. Ovaj pristup zasnovan je na konkuretnim odnosima država. Ovo se dešava tajno, bez bilo kakvog ozbiljnog nadzora. Sve cešće vidimo da takvi programi, najzad, udaraju po nama samima, po našoj zemlji, čak i ako se prave iz najboljih namjera. Ove programe, koje su NSA i CIA zajedno koristile u zemljama kao što je Jemen, sada primjenjuje Služba federalnih maršala u SAD na obične prestupnike, one koji nisu realna prijetnja za javnu bezbjednost, što ne može da opravda narušavanje prava miliona gradana SAD i drugih zemalja", izjavio je Snouden, a prenio "Sputnjik".