Andrejev: Nijesam htio da kažem da je Poljska saodgovorna za izbijanje Drugog svjetskog rata

"Imao sam u vidu to da je politika poljske vlade 1930-ih dovela Poljsku do katastrofe", rekao je Andrejev nakon boravka u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske, objašnjavajući da je Poljska tridesetih godina 20. vijeka bila žrtva politike njene vlade, prenio je TAS S
63 pregleda 3 komentar(a)
Sergej Andrejev, Foto: Beta-AP
Sergej Andrejev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.09.2015. 15:32h

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev izjavio je danas da opoziva svoju izjavu o djelimičnoj odgovornosti Poljske za izbijanje Drugog svjetskog rata, navodeći da su njegove riječi pogrešno protumačene.

"Ne, objasnio sam da je to bila pogrešna interpretacija. Nisam htio da kažem da je Poljska saodgovorna za izbijanje Drugog svjetskog rata", rekao je Andrejev novinarima na pitanje da li ostaje pri svojoj izjavi, prenio je Rojters.

Poljska premijerka Eva Kopač oštro je tada reagovala na priču ruskog ambasadora u Varšavi da je Poljska sama kriva što je postala prva žrtva nacističkog Trećeg rajha i poručila ambasadoru da suviše priča a da i mala djeca znaju da ni Ribentrop ni Molotov nisu bili Poljaci.

Ruski ambasador je u intervjuu za privatnu TVN24 povodom demontaže spomenika sovjetskom generalu Ivanu Černjahovskom u poljskom gradu Penenžno, emitovanom u petak uveče u programu "Crno na bijelo", rekao da su rusko-poljski odnosi na najgorem nivou od 1945. krivicom Poljske koja je zamrznula sve kontakte, a govoreći o uzrocima početka Drugog svjetskog rata da je Poljska tokom 1930-ih više puta blokirala formiranje "antihitlerovske koalicije" i da je "zato djelimično odgovorna za katastrofu do koje je došlo septembra 1939. godine", prenijele su ruske agencije.

"Imao sam u vidu to da je politika poljske vlade 1930-ih dovela Poljsku do katastrofe", rekao je Andrejev nakon boravka u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske, objašnjavajući da je Poljska tridesetih godina 20. vijeka bila žrtva politike njene vlade, prenio je TAS S.

"Na žalost, nisam bio dovoljno precizan u intervjuu, što je izazvalo ovakvu reakciju", rekao je ruski diplomata, dodajući da nije želio da uvrijedi poljski narod i da se sa velikim uvažavanjem odnosi prema heroizmu naroda Poljske u otporu nacističkoj agresiji.

Andrejev je rekao da mu danas u poljskom MIP-u nije uručena protestna nota.

"Nisam dobio formalno notu", rekao je on, dok je poljsko Ministarstvo u saopštenju izrazilo nadu da njegove izjave ubuduće "neće biti sporne kao ranije i da će biti konstruktivne, usmjerene na razvoj poljsko-ruskih odnosa".

Pres sekretar poljske vlade Cezarij Tomčik rekao je u nedjelju da je ambasador Rusije u Poljskoj gost i da "ne treba da antagonizuje društvo u Poljskoj" a da su njegove riječi za "svakoga od nas šamar".

Prema njegovim riječima, poljsko Ministarstvo vanjskih poslova odlučivaće o daljim potezima - od protestne note do proglašenja nepoželjnim.

Odlučno protestujući protiv riječi Andrejeva, poljsko Ministarstvo vanjskih poslova je saopštio da njegove ocjene "podrivaju istorijsku istinu" i da su štetni po poljsko-ruske odnose, dok je zvanična Rusija pozvala Varšavu da "istoriju ostavi istoričarima".

"Poljska treba da odluči - da li želi da pamti prošlost i ide naprijed ili će da budućnost stavi u zavisnost od taktičkog tumačenja istorije. Mi smo za prvi pristup", rekla je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentarišući mogućnost otkazivanja gostoprimstva ruskom ambasadoru u Poljskoj.

Kazimjež Kejdo, gradonačelnik grada Penenžno u kom je 17. septembra demontiran spomenik generalu Černjahovskom, saopštio je danas da će spomenik biti predat ambasadi Rusije, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Černjahovski je sa 37 godina 1944. bio najmlađi general Crvene armije i komandovao je Trećim bjeloruskim frontom a 18. februara 1945. smrtno je ranjen kod tog poljskog grada.

Spomenik Černjahovskom podignut je početkom 1970-ih bio je više puta meta vandalskih napada.

Poslije Drugog svjetskog rata u evropskim zemljama podignuto je približno 4.000 spomenika sovjetskim vojnicima-oslobodiocima, podsjeća TAS S, dodajući da su mnogi demontirani, srušeni ili prebačeni na periferiju naselja, groblja, kao i u "muzeje sovjetske okupacije" ili "aleje totalitarizma".

Ruska agencija navodi da je dio prodat privatnim licima i odnijeta u zemlje zapadne Evrope i SAD.

Bonus video: