UZ POMOĆ EU

Rusija i Ukrajina postigle dogovor o gasu

Dogovor, koji je postignut nakon višemjesečnih pregovora, garantuje da će Ukrajina biti snabdjevena gasom do marta sljedeće godine, naveo je Šefčovič
1 komentar(a)
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.09.2015. 06:37h

Rusija je pristala da ponovo počne da snabdjeva Ukrajinu gasom, a dogovor je postignut uz posredstvo Evropske unije, izjavio je sinoć komesar Evropske unije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

"Veliki uspjeh: dogovor o gasu parafirale Ruska Federacija, Ukrajina i Evropska komisija", napisao je Šefčovič na svom nalogu na Tviteru, a prenio AFP.

Dogovor, koji je postignut nakon višemjesečnih pregovora, garantuje da će Ukrajina biti snabdjevena gasom do marta sljedeće godine, naveo je Šefčovič.

Ugovor su sinoć u Briselu potpisali ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Volodimir Demčišin.

Sporovi između Rusije i Ukrajine o snabdjevanju gasom su u prošlosti dovodili do prekida u snabdjevanju tim energentom, a tokom jednog takvog prekida 2009. godine je došlo i do poremećaja u isporuci ruskog gasa zemljama Evropske unije.

Rusija i Ukrajina su prošle zime postigle dogovor o cijenama gasa, ali je taj sporazum kasnije istekao.

Novi razgovori o sličnom sporazumu su započeti u martu.

Preporučujemo za Vas