Moskva: Bivšem obavještajcu 14 godina zatvora zbog izdaje

Prema podacima Federalne službe bezbjednosti, Kravcov je u Švedsku poslao podatke o ruskim kosmičkim obavještajnim aktivnostima koje nose oznaku "povjerljivo"i "strogo povjerljivo"
0 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2015. 06:07h

Moskovski gradski sud izrekao je u ponedjeljak kaznu zatvora u trajanju od 14 godina nekadašnjem saradniku vojne obavještajne službe Genadiju Kravcovu zbog izdaje, javile su ruske agencije.

U presudi se navodi da je krivica Kravcova utvrđena svjedočenjima njegovih bivših kolega, kao i provjerom na poligrafu.

"Prema podacima sa poligrafa, Kravcov je prikrio kontakte sa stranom državom", navedeno je u presudi.

TAS S prenosi navode istrage da je Kravcov prijavljujući se za posao prenio informacije koje predstavljaju državnu tajnu - elektronskom poštom poslao podatke od državnog značaja "Radiotehničkom centru Kraljevine Švedske".

Sud je Kravcovu oduzeo čin potpukovnika.

Prema podacima Federalne službe bezbjednosti, Kravcov je u Švedsku poslao podatke o ruskim kosmičkim obavještajnim aktivnostima koje nose oznaku "povjerljivo"i "strogo povjerljivo".

Za hapšenje Kravcova saznalo se 6. februara a njegov advokat je rekao da je, po istrazi, bivši obavještajac počinio izdaju države, uputivši svoju biografiju u Švedsku.

Između ostalog, navodi Interfaks, optužen je za otkrivanje podataka o jednom kosmičkom aparatu i podatke o svojoj službi.

Njegovi branioci najavili su da će se žaliti na presudu.

Bonus video: