Mađarska ne želi da učestvuje u planu raspodjela izbjeglica

Federika Mogerini pozvala je danas države članice da prekinu prepirku oko predloga za podjelu 120.000 izbjeglica koje bi trebalo da prime i da se o tome dogovore na sjutrašnjem zasjedanju ministara unutrašnjih poslova
90 pregleda 1 komentar(a)
Migranti, Srbija, Mađarska, Foto: Reuters
Migranti, Srbija, Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 15:43h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini pozvala je danas države članice da prekinu prepirku oko predloga za podjelu 120.000 izbjeglica koje bi trebalo da prime i da se o tome dogovore na sjutrašnjem zasjedanju ministara unutrašnjih poslova.

Mogerini je govoreći u glavnom gradu Litvanije Viljnusu navela da unutrašnje jedinstvo zemalja jača ili slabi spoljnopolitičku poziciju EU, prenijela je agencija AP.

Mađarska ne želi da učestvuje u planu raspodjela izbjeglica po kvotama, zbog čega članice Evropske unije razmatraju različite modele za raspodjelu 54.000 izbjeglica koje treba da budu preseljene iz te zemlje, javlja Hina pozivajući se na luksemburško predsjedništvo.

Hina navodi da Mađarska ne želi da učestvuje u mehanizmu za raspodjelu 120.000 izbjeglica i podsjeća da je Evropska komisija ranije ovoga mjeseca predložila da se toliki broj njih sa teritorija Grčke, Italije i Mađarske rasporede po zemljama članicama Unije.

Prema tom predlogu, u naredne dvije godine trebalo bi rasporediti 15.600 ljudi sa teritorije Italije, 50.400 iz Grčke i 54.000 iz Mađarske.

Mađarska ne želi da učestvuje u tom programu i naglašava da ona nije zemlja članica na prvoj liniji, to jest ona u koju izbjeglice ulaze prvi put na teritorij EU-a.

Predstavnici zemalja članica razgovaraju o dvije opcije, a konačnu odluku bi trebali da donesu ministri unutrašnjih poslova, koji će sjutra održati vanredni sastanak.

Jedna od opcija je da se mađarska kvota dodijeli Italiji i Grčkoj, a druga je da se nađe fleksibilna formulacija koja bi omogućila da u taj program može da se uključi bilo koja zemlja koja to zatraži i koja ispunjava uslove, to jest da na svojoj teritoriji ima toliki broj izbjeglica da ne može sama da ih zbrine.

Nezvanično se pominje da bi mogućnost premještanja izbjeglica sa svoje teritorije, pored Italije i Grčke, mogle da zatraže i Hrvatska, Slovenija, Austrija i Njemačka.

Pred ministrima unutrašnjih poslova stoji niz otvorenih pitanja, a jedno od njih je i mehanizam kompenzacije.

Radi se o tome šta treba da se uradi s državama koje ne žele da prime određene kvote izbjeglica.

Komisija je u svom predlogu spominjala solidarnu klauzulu prema kojoj bi te zemlje u budžet EU uplaćivale 0,002 odsto svoga bruto domaćeg proizvoda.

Pominje i mogućnost da država koja ne želi da primi izbjeglice za svakog od predviđene kvote plati 6.500 eura.

Bonus video: