SITUACIJA ZA SADA POD KONTROLOM

Cerar Merkelovoj: Nadam se brzoj reakciji EU na krizu

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da je iz talasa od više od 2.000 izbjeglica koliko je proteklih dana iz Hvratske ušlo u zemlju, samo jedna osoba u Sloveniji zatražila azil
0 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.09.2015. 16:06h

Slovenački premijer Miro Cerar poručio je danas, u telefonskom razgovoru, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Slovenija drži stvari na terenu pod kontrolom, ali i da očekuje brz i efikasan odgovor EU na izbjegličku krizu.

Premijer je rekao da očekuje da zajednički odgovor na krizu bude dogovoren na nivou "osnovnih smjernica", u utorak i srijedu, na vanrednim sastancima ministara unutrašnjih poslova EU, odnosno Evropskog savjeta, navedeno je u saopštenju iz Cerarovog kabineta.

Merkelova je u razgovoru rekla da Njemačka poštuje profesionalni stav Slovenije, koji mnogo doprinosi olakšavanju i rješavanju izbjegličke krize u Evropi, prenijela je STA.

Kancelarka je, takođe, izrazila spremnost njemačke vlade da pruži pomoć ako bude potrebno.

Cerar je rekao da je pomoć potrebna kako izbjeglicama, tako i zemljama EU koje su najviše pogođene krizom i pozvao na otvaranje prihvatnih centara na spoljnim granicama EU i u strateški važnim trećim zemljama.

Cerar će sjutra razgovarati telefonom i sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Erjavec: Samo jedna izbjeglica zatražila azil

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da je iz talasa od više od 2.000 izbjeglica koliko je proteklih dana iz Hvratske ušlo u zemlju, samo jedna osoba u Sloveniji zatražila azil.

Kako je prenijela je hrvatska agencija Hina, Erjavec je rekao da Slovenija trenutno može da smjesti 9.000 izbjeglica koji su ilegalno ušli u zemlju i da će Ljubljani u slučaju eskalacije i novog talasa izbjeglica biti potrebna međunarodna financijska pomoć i zajedničko rješenje za izbeglice.

Prema njegovim riječima, humanitarni koridori prema Austriji i Njemačkoj za sada, nisu dogovoreni, a takvi koridori bi, prema njegovoj ocjeni, postali neophodni ukoliko u Sloveniju dođe više od 15.000 migranata, što bi moglo da se dogodi s obzirom na informacije da ih preko Srbije dolazi još oko 40.000.

Erjavec je dodao da dio izbjeglica u Sloveniji, bez obzira na napore, do sada, nije registrovan.

On je naveo da se očekuju nove izbjeglice iz Hrvatske i da oni koji su sada smješteni u Sloveniji i registrovani, imaju po međunarodnim pravilima mogućnost slobodnog kretanja.

Hina navodi da je slovenački ministar ponovio da se Hrvatska u sadašnjoj situaciji ne ponaša prema pravilima EU i da joj je krizna situacija izmakla kontroli, jer je izbjeglice i migrante prepuštala prema Mađarskoj i Sloveniji koje "čuvaju" šengensku granicu i da joj je krizna situacija izmakla kontroli.

Takvo ponašanje Hrvatske, Erjavec je povezao sa političkom situacijom u Hrvatskoj, odnosno kampanjom pred predstojeće parlamentarne izbore.

Preporučujemo za Vas