Asanž: Oland mi je "zabio nož u leđa"

Asanž smatra da je time Oland "možda želio da djeluje snažno, ne Francuzima, već SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, da im bude lojalan"
52 pregleda 2 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2015. 15:17h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da mu je francuski predsjednik Fransoa Oland "zabio nož u leđa" odbijanjem njegovog zahtjeva za azil u Francuskoj.

Asanž je u intervjuu za francuski magazin "Sosijeti" (Society) rekao da je Francuska odbila njegov zahtjev u julu nakon razgovora na najvišem nivou.

"Postojao je direktan kontakt između Fransoa Olanda i mene. Tekstualne poruke su razmjenjene preko mog pravnog savjetnika u Francuskoj. Francuski predsjednik je davao ohrabrujuće znake", kazao je Asanž u intervjuu prevedenom na francuski, preneo je AFP.

"Na neki način, njegov (konačni) odgovor je bio zabijanje noža u leđa", istakao je Asanž.

Asanž smatra da je time Oland "možda želio da djeluje snažno, ne Francuzima, već SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, da im bude lojalan".

"Javno odbijanje ovog zahteva možda je bio način da se to uradi", dodao je on.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, koja ga traži kako bi odgovarao o navodnoj optužbi za silovanje.

Osnivač Vikiliksa strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen SAD, gdje bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, pošto je prije pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.

U odbijanju Asanžovog zahtjeva za azil, iz Olandove kancelarije je saopšteno, da njegova situacija "ne predstavlja neposrednu opasnost".

Bonus video: