Sobotka: Češka spremna da primi nekoliko hiljada izbjeglica

Češka je jedna od nekoliko članica Evropske unije koje su odbacile obavezne kvote za preraspodjelu izbjeglica, ali je češka vlada saopštila da je spremna da podijeli teret na dobrovoljnoj bazi
0 komentar(a)
Mađarska, izbjeglice, Foto: Reuters
Mađarska, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 16:49h

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas da je Češka, koja je do sada pristala da primi 1.500 izbjeglica, spremna da primi nekoliko hiljada ljudi.

"Spremni smo da pružimo pomoć za nekoliko hiljada izbjeglica", rekao je Sobotka.

Ministar za ljudska prava u češkoj vladi nagovijestio je da bi Češka mogla da primi do 15.000 izbjeglica, prenio je AP.

Češka je jedna od nekoliko članica Evropske unije koje su odbacile obavezne kvote za preraspodjelu izbjeglica, ali je češka vlada saopštila da je spremna da podijeli teret na dobrovoljnoj bazi.

Mađarska spremna da razgovara o izbjegličkoj krizi

Mađarska se u principu protivi predlogu EU o raspodjeli migranata na osnovu kvota, ali je spremna da razmotri načine da pomogne zemljama koje su najviše pogođene, izjavio je danas šef vladine kancelarije Janoš Lazar.

Lazar je na konferenciji za medije rekao da je od najave zatvaranja granica 17. juna, Mađarska jedina članica EU koja je bila sposobna da poštuje Šengenski sporazum. Rezultat toga je da u izbjegličkim kampovima gotovo i nema ljudi o kojima treba brinuti.

Sada kada su kampovi prazni, Mađarska je spremna da razmori kako da se pomogne zemljama sa mnogo izbjeglica, kazao je on.

Osvrnuvši se na međunarodne reakcije, on je konstatovao da su austrijski kancelar i rumunski premijer uputuili "govor mržnje" prema Mađarima, prenosi agencija MTI.

Prema njegovim riječima, trvrdnje da je sadašnji talas migracije organizovan su vrijedne pažnje, jer se izbjeglice najkraćim putem prevoze od srpsko-makedonske granice do mađarsko-srpske, što znači da su organizatori bili u stanju da utiču na smjer kretanja.

Lazar je dodao da policijska upotreba nasilja nije dobrodošao razvoj, čak i ako je to bilo potrebno i proporcionalno.

On je naglasio da je Mađarska tražila od EU pomoć za spovođenje šengenskih propisa, ali je ona izostala.

Prema njegovim riječima, EU je izdvojila po 500 miliona eura Italiji i Grčkoj kao pomoć za izbjeglice, dok je Mađarska dobila 65 miliona, a na taj problem potrošila 200 miliona.

Bonus video: