Izbjeglička porodica razdvojena u nemirima na mađarskoj granici

Jedan otac osmogodišnjeg dječaka je Amnestiju rekao "da je njegovo dijete je odvedeno od njega dok ga je držao za ruku i još mu nije vraćen"
0 komentar(a)
Mađarska, izbjeglice, Foto: Reuters
Mađarska, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 10:07h

Nemiri na graničnom prelazu Mađarske i Sebije Horgoš 2 razdvojili su jednu izbjegličku porodicu, koja je intervencijom mađarske policije ponovo spojena.

Kako je saopštila mađarska policija, majka, 15-godišnji dječak i još jedno dijete izgubili su jedno drugo u metežu koji je juče nastao u sukobima na graničnom prelazu.

Nakon što su pronađeni, prošli su ljekarski pregled i u pratnji zamejnika komandanta Uprave policije Janoša Baloga prebačeni su u tranzit zonu kod Reskea.

Balog se tu sastao sa ministrom za rad i zapošljavanje u Vladi Srbije Aleksandrom Vulinom i pružio mu uvjeravanja da će ukupno tri porodice ponovo biti spojene, dok su se članovi ove porodice zahvalili policiji.

Poslije sukoba sa mađarskom policijom, dio onih izbjeglica koje su sa graničnog prelaza Horgoš 2 na kratko prešle u Mađarsku ostao je u toj zemlji, pa su se neke izbjegličke porodice razdvojile.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da su izbjeglice koje su poslije sukoba sa mađarskom policijom ostale u toj zemlji vraćene prethodne noći u Srbiju gdje su se ponovo spojile sa svojim porodicama.

Poslije razgovora ministara unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, u kojima je učestvovao i Vulin, dogovoreno je da se izbjeglice vrate u Srbiju.

Organizacije Amnesti internešenel (AI) saopštila je da je mađarska policija razdvojila najmanje devet ljudi, među kojima najmanje četvoro djece, od njihovih porodica, prenijela je agencija Frans pres.

Ta grupa za zaštitu ljudskih prava je navela da je mađarska policija razdvojila najmanje devet ljudi, među kojima najmanje četvoro djece, od njihovih porodica, prenijela je agencija Frans pres.

"Te porodice očajnički žele da im se vrate njihova djeca. Ta djeca, ne samo da su prošla traumatično putovanje do granice i bila izložena nasilju policije, već su sada izgubila osjećaj sigurnosti usljed toga što nisu sa roditeljima", izjavila je direktorka Amnestija za krizne situacije Tirana Hasan.

Amnesti navodi da se smatra da su djeca odvedena u obližnju zgradu pogranične policije.

"Mađarske vlasti moraju odmah da vrate tu djecu njihovim porodicama", istakla je Hasan.

Do sukoba na mađarsko-srpskoj granici je došlo pošto su izbjeglice bezuspješno pokušavale da se probiju mađarsku granicu, bacajući kamenice i boce, da bi policija na to odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Jedan otac osmogodišnjeg dječaka je Amnestiju rekao "da je njegovo dijete je odvedeno od njega dok ga je držao za ruku i još mu nije vraćen."

AI dodaje da još jedan čovjek traži svoju djecu staru šest i osam godina, kao i da su svjedoci vidjeli kako mađarski policajci odvode jednu majku i dijete.

Bonus video: