Fico: Slovačka neće prihvatiti izbjegličke kvote, čak iako ih EU usvoji

"Skoro 90 odsto su ekonomski imigranti koji su došli da nađu posao. Nemamo nikakvog povoda da primamo ekonomske imigrante. Sačuvajmo zdrav razum", kazao je Fico
2 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2015. 15:30h

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas na raspravi o izbjeglicama u slovačkom parlamentu da njegova vlada neće pristati na kvote, niti ih poštovati čak i ako bude nadglasana, a Evropska unija usvoji obavezujuću preraspodjelu izbjeglica.

"Ako bude donijeta odluka o obavezujućim kvotama uprkos našem neslaganju, moramo da upotrijebimo sva pravna sredstva za našu odbranu i govorim unaprijed - nećemo se složiti s odlukom kvalifikovane većine. Niko nam neće nametati i diktirati šta Slovačka mora ili ne mora da radi", rekao je slovačkim poslanicima Fico.

Slovački premijer je, povodom poziva njemačke kancelarke Angele Merkel izbjeglicama iz Sirije, rekao da svaka država ima pravo da poziva imigrante i tako rješava svoju demografsku krizu, ali da ne smije da tjera na to druge članice i nameće to kao panevropsku vrlinu.

"Bio bi to kraj iluzije malih država da i one imaju pravo glasa", kazao je Fico i upozorio da bi uvođenje kvota bilo samo poziv daljim imigrantima da dolaze neprestano u Evropu.

Prema riječima slovačkog premijera, sadašnji zaoštreni spor oko izbjeglica nije uopšte spor između dobrih humanih političara iz stare Evrope i novih s Istoka koji još Evropi nijesu dorasli.

"To nije spor zlog Istoka s dobrim Zapadom već spor oko pravila funkcionisanja Evrope", rekao je Fico i upozorio da je Evropa pod poplavom imigranata prestala da bude bezbjedno mjesto i da ne umije da čuva svoje granice.

Slovačka će, prema riječima Fica, primati uvijek izbjeglice, ljude koji bježe od ratova, spasavaju život ili zdravlje, nemaju šta da jedu i da prema njima mora da iskaže jasnu solidarnost.

"Skoro 90 odsto su ekonomski imigranti koji su došli da nađu posao. Nemamo nikakvog povoda da primamo ekonomske imigrante. Sačuvajmo zdrav razum", kazao je Fico.

Premijer je poslanike upozorio i na obavještajne informacije zapadnih službi da su se u mase izbjeglica i imigranata infiltrirali i teroristi, konkretno se pozvao na podatke britanskih obavještajaca o navodno čak 4.000 terorista agenata, Islamske države u sadašnjem izbjegličkom i imigrantskom talasu.

"Bezbjednost je prvorazredna. Ako se nešto desi biće smjenjivani premijeri, ministri unutrašnjih poslova, ministri spoljnih poslova. To nije paranoja, već odgovorni oprez. Nisu među imigrantima svi teroristi, to je budalaština, ali među stotinama hiljada koji su stigli može da bude nekoliko hiljada potencijalno veoma opasnih. Nema razloga da budemo naivni samo zato što nam je žao sudbine nekoliko porodica", rekao je Fico.

Bonus video: