KUKAN APELOVAO

EU da hitno reaguje na krizu na mađarsko-srpskoj granici

“Mi smo za to odgovorni. Moramo da pronađemo zajedničko rješenje sa zemljama Zapadnog Balkana. Pozivam EU i države članice da deluju brzo, kako bi spriječile humanitarnu katastrofu", naglasio je Kukan
0 komentar(a)
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2019. 18:59h

Trenutna situacija na mađarsko-srpskoj granici je izuzetno zabrinjavajuća, pogoršava se iz minuta u minut i zahtijeva hitno reagovanje, ocijenio je član Evropskog parlamenta Edvard Kukan.

 "Zatvaranje granica za izbjeglice koje bježe od rata i igranje ping ponga sa njima između zemalja je protivno evropskim principima i može dovesti do humanitarne krize nesagledivih razmjera", naveo je on, poslije proglašenja vanredne situacije u Mađarskoj zbog velikog priliva izbjeglica.

 Kukan je u saopštenju ocijenio da je užasno to što se dešava na granicama Unije. 

“Mi smo za to odgovorni. Moramo da pronađemo zajedničko rješenje sa zemljama Zapadnog Balkana. Pozivam EU i države članice da deluju brzo, kako bi spriječile humanitarnu katastrofu", naglasio je Kukan u saopštenju, prenosi Tanjug.

 Jedna grupa izbjeglica, koja je bila na "ničijoj zemlji" između Srbije i Mađarske na prelazu Horgoš - Reske, prebačena je večeras jednim autobusom u pravcu prihvatnog centra u Kanjiži.

 Još jedan autobus je spreman da preveze one izbjeglice koje to žele do centra u Kanjiži i navodi da će ostali ili i dalje čekati da Mađarska otvori granicu, ili će se uputiti u pravcu granice sa Hrvatskom.

 Nakon što je u ponoć stupio na snagu novi zakon o državnoj granici u Mađarskoj, granica sa Srbijom je i fizički zatvorena, a postupak azila, koji podrazumijeva registraciju i ostavljanje otisaka prstiju, prema izvještajima sa lica mjesta teče sporo.