Ako ih Njemačka hoće: Slovačka i Češka spremne da naprave koridor za Sirijce

"Ako neko misli da će na nas djelovati takvo 'Bu-bu-bu!', ljuto se vara", rekao je Fico o ideji da se članice EU koje odbiju kvote, kazne oduzimanjem sredstava iz eurofondova
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.09.2015. 15:55h

Predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico izjavio je danas u Bratislavi da su Češka i Slovačka spremne da za izbjeglice iz Sirije naprave bezbjedni koridor preko svoje teritorije, ukoliko Njemačka koja ih poziva, namjerava zaista i da ih primi.

"Ako ih ta zemlja poziva, mi smo jednostavno spremni da napravimo takav koridor da to ne ugrozi bezbjednost Slovaka, a da migranti mogu da odu direktnom trasom u zemlju koja ih zove", kazao je Fico.

Fico je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinjakom rekao da će do tada Slovačka striktno, po propisima, postupati na svojim granicama i teritoriji prema izbjeglicama i migrantima.

"Svako ko nelegalno pređe naše granice biće uhapšen", kazao je Fico.

Ministar Kalinjak je dodao da će se krijumčarima izbjeglica suditi, dok će nelegalni migranti biti pritvoreni, kao što se uvijek radi s ljudima uhvaćenim u pokušaju da ilegalno uđu u neku zemlju.

"Sami moraju da odluče kakva će biti njihova sudbina", kazao je Kalinjak.

Ministar je izjavio da je Slovačka nadzor granice s Mađarskom pooštrila još prije tri mjeseca, a proćle noći zadržala 37 ljudi, mahom iz Sirije i trojicu krijumčara.

Fico je danas ponovio da Slovačka neće pristati na obavezujuće kvote za preraspodjelu izbjeglica, a moćne zapadne članice Unije, na čelu s Njemačkom, optužio je da prijete i ucejnjuju Slovačku i manje postkomunističke članice koje su odbile te kvote.

"Ako neko misli da će na nas djelovati takvo 'Bu-bu-bu!', ljuto se vara", rekao je Fico o ideji da se članice EU koje odbiju kvote, kazne oduzimanjem sredstava iz eurofondova.

Bonus video: