Zeman: Kakve veze imaju eurodotacije s izbjegličkim kvotama

Slovački premijer Fico je upozorio da se to do sada u EU nikada nije desilo da se neka članica kažnjava samo zato što ima drugačije mišljenje
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.09.2015. 15:52h

Predsjednik Češke Miloš Zeman je danas odbacio predloge Austrije i Njemačke da se smanjenjem dotacija iz eurofondova kazne evropske zemlje koje ne prihvate izbjeglice po obavezujućim kvotama.

"Ne vidim nikakvu vezu između dotacija iz EU i kvota za preraspodjelu izbjeglica koje su smiješne jer će ionako sve izbjeglice na kraju završiti u Njemačkoj. Češka se nikada nije branila od toga da dobrovoljno prihvati sve izbjeglice koje žele da ostanu kod nas", kazao je Zeman tokom posjete Azerbajdžanu, prenio je njegov portparol Jirži Ovčaček.

Povodom ideje da se preko eurofondova kazne nesolidarne članice, prije svega Višegradska četvorka i druge postkomunističke članice koje odbijaju kvote i insistiraju na dobrovoljnom prihvatanju, češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec je poručio na tviteru da nisu te zemlje glavni problem, već je glavni problem nekonzistentna politika Njemačke.

"Češka nema namjeru da odobri sistem koji nema smisla. Njemačka je prvo rekla da svi Sirijci mogu kod njih, a par dana nakon toga zatvorila je granice. To ne shvatamo. Prijetiti prstom susjedima nije baš najbolja saradnja", kazao je kasnije danas Hovanec na konferenciji za novinare.

Slovački premijer Robert Fico je povodom ideja da treba po džepu se udari "novu Evropu" ako ne prihvati izbjeglice, rekao da "eurofondovi nemaju nikakve veze sa migracijom, oni su suština Unije, nivelisanje različitih nivoa (razvoja)".

"To je vanredno opasna izjava. Ako bi se to desilo, pogođene zemlje će se veoma efikasno braniti", dodao je Fico.

Slovački premijer je upozorio da se to do sada u EU nikada nije desilo da se neka članica kažnjava samo zato što ima drugačije mišljenje.

Bonus video: