Češka ne uvodi kontrolu granice sa Austrijom

Češka i druge centralnoevropske zemlje čvrsto se protive obaveznim kvotama za raspoređivanje 160.000 tražilaca azila, podsjeća Rojters
0 komentar(a)
Češka policija, Foto: Wikipedia
Češka policija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.09.2015. 10:31h

Češka Republika za sada neće uvesti kontrole na granici sa Austrijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek dan pošto je Njemačka uvela granične kontrole zbog priliva više hiljada izbjeglica.

"Za nas situacija nije takva da bismo preispitali neke osnovne mjere", rekao je češki ministar prilikom dolaska na sastanak u Brisel, objavila je agencija ČTK.

Česi su, međutim, pojačali broj patrola na granici sa Austrijom.

Evropska unija duboko je podijeljena po pitanju rješavanja izbjegličke krize.

Češka i druge centralnoevropske zemlje čvrsto se protive obaveznim kvotama za raspoređivanje 160.000 tražilaca azila, podsjeća Rojters.

Otvorene granice među evropskim zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma su ključni dio projekta EU, ali kontrole mogu ponovo da budu uvedene pod uslovom da budu privremene.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu na vanrednom sastanku posvećenom rješavanju izbjegličke krize.

Ministri će razgovarati o planu za solidarni prihvat oko 160.000 izbjeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i Afrike, koji je prošle nedjelje predstavio predsednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker.

Bonus video: