Erdogan otvorio: Da li će ovaj aerodrom biti najveći na svijetu?

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) saopštila je da su projekat obilježili "izvještaji o nesrećama i hapšenjima radnika koji protestuju"
0 komentar(a)
Istanbul, aerodrom, Foto: Reuters
Istanbul, aerodrom, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2018. 19:28h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je danas novi aerodrom u Istanbulu, koji bi trebalo da bude najveći na svijetu.

Aerodrom počinje da radi danas, na 95. godišnjicu osnivanja turske republike, ali će prvobitno raditi ograničeno. Do kraja godine, Istanbulski novi aerodrom, kako mu je privremeno ime, zamijeniće Međunarodni aerodrom Ataturk.

"Nadam se da će aerodrom koristiti našem regionu i cijelom svijetu. Istanbul nije samo najveći grad naše zemlje, on je i najveći brend. Zato smo ovom velikom djelu dali ime 'Istanbul'", rekao je Erdogan

Aerodrom na Crnom moru bi u prvoj fazi trebalo da ugosti 90 miliona putnika godišnje, a plan je da do 2028. njegov kapacitet bude 200 miliona putnika. To je skoro duplo više od trenutnog svjetskog lidera po broju putnika, aerodroma u Atlanti.

Otvaranju su prisustvovali predsjednik i ministarka građevinarstva Srbije, Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović, lideri zemalja Balkana i centralne Azije, katarski šeik Tamim ben Hamad al-Tani, kao i sudanski predsjednik Omar al-Bašir, koga je Međunarodni krivični sud optužio za genocid.

JWPlayer video mesto

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) saopštila je da su projekat obilježili "izvještaji o nesrećama i hapšenjima radnika koji protestuju". Ta organizacija je navela da je najmanje 38 radnika poginulo na izgradnji novog aerodroma u posljednje tri godine, prenio je AP. Svoju zabrinutost su izrazili i ekološki aktivisti.

Erdogan je blisko pratio izgradnju aerodroma na evropskoj strani Istanbula, nedaleko od Crnog mora. Izgradnju su obilježila odlaganja zbog štrajkova radnika koji su tražili bolje uslove rada.

Zbog mnogih kašnjenja aerodrom će u potpunosti proraditi 29. decembra. Do tada će s njega polijetati pet aviona dnevno a aerodrom Ataturk će ostati otvoren.

Kompanija IGA, koja upravlja novim aerodromom, navela je da će kada svi radovi budu završeni Istanbul imati šest pista i dva terminala na preko 76 kvadratnih kilometara.

Aerodromska zgrada je koštala 10,5 milijardi eura, i ima futuristički izgled s brojnim staklenim površinama, lukovima i najmodernijom opremom.

Poseban izazov biće prenošenje opreme s Ataturka na novu lokaciju.

Aviokompanija Turkiš erlajns (Turkish Airlines) najavila je prvi let za Ankaru za srijedu i već planira da iskoristi kapacitete novog aerodroma da bi povećala ponudu.

"Sledeće godine planiramo da floti dodamo 40 aviona. Do 2023. prevozićemo 120 miliona putnika godišnje", rekao je izvor iz Turkiš erlajnsa.

Novi aerodrom je, uz treći most preko Bosfora i tunel ispod tog moreuza, jedan od velikih Erdoganovih infrastrukturnih projekata. Turski lider želi da transformiše Tursku do obilježavanje stogodišnjice Republike, 2023.

"Ovo otvaranje će obilježiti istoriju", rekao je danas turski predsjednik.

Galerija

Bonus video: