Jacenjuk pozvao Zapad da ne ukida sankcije Rusiji

Aneksijom Krima u martu 2014. godine i podrškom proruskim snagama na istoku Ukrajine, Rusija je podrila i prekršila međunarodno pravo, poručio je Jacenjuk
5 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2015. 12:06h

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je danas Zapad da ne ukida sankcije Rusiji zbog konflikta u Ukrajini dok mirovni sporazum iz Minska ne bude u potpunosti primjenjen.

Poziv Jacenjuka dolazi pred sastanak ministara spoljnih poslova Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske u Berlinu, kao priprema za samit koji će biti održan u oktobru u Parizu, preneo je AFP.

"Ukoliko pošaljete pomješane signale Putinu, na primjer, razmatramo ideju ukidanja sankcija...to je slabost", rekao je Jacenjuk na međunarodnoj konferenciji Jalta-Evropska strategija u Kijevu.

"To je način zapravo da se podupre i podrži Putin u njegovoj agresiji protiv Ukrajine. Sankcije mogu da budu ukinute samo u jednom slučaju, ukoliko je Minsk u potpunosti primjenjen, ukoliko su Donjeck, Lugansk i Krim vraćeni u Ukrajinu", kazao je Jacenjuk u govoru na engleskom jeziku.

Aneksijom Krima u martu 2014. godine i podrškom proruskim snagama na istoku Ukrajine, Rusija je podrila i prekršila međunarodno pravo, poručio je Jacenjuk.

On je ocjenio kao "potpuno neprihvatljivo" da jedna stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija "konstantno krši povelju UN".

U zoni konflikta, totalni prekid vatre objavljen je 1. septembra, i za sada djeluje da se poštuje.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je u petak "oprezni optimizam" u vezi primirja koje je na snazi.

Bonus video: