Zamrznuti pregovori Rusije i Turske o Turskom toku

Pregovori su naišli na zastoj, zbog preduslova koje je ruski gasni gigant "Gasprom" postavio kako bi Turska dobila željene niže cijene ruskog gasa
3 komentar(a)
gasovod, Foto: Reuters
gasovod, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2015. 17:07h

Pregovori između Rusije i Turske o gradnji novog gasovoda između dvije zemlje su trenutno zamrznuti, usljed razlika po pitanju cijena uvoza ruskog gasa, izjavio je danas pomoćnik turskog ministra energetike, Sefa Sadik Ajtekin.

"Ne kažem da su dvije strane napustile pregovarački sto, već da su pregovori zamrznuti", prenijeli su turski mediji citirajući Ajtekina, koji je govorio na marginama jedne konferencije u Istanbulu, prenosi Frans pres.

Pregovori su, kako je rekao, naišli na zastoj, zbog preduslova koje je ruski gasni gigant "Gasprom" postavio kako bi Turska dobila željene niže cijene ruskog gasa.

"U ovom trenutku, primjetno je uzajamno nepovjerenje", izjavio je Ajtekin, dodajući da bi pregovori išli lakše ako bi Rusija pristala na smanjenje cijena gasa.

"Rusija je izgubila dosta vremena" ocijenio je on.

Kako navodi francuska agencija, planirano je da podmorsku dionicu "Turskog toka" čine četiri linije, a svaka bi imala kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Gasovod bi trebalo da prolazi rutom od 660 kilometara "Južnog toka", dok bi u dužini od 250 kilometara bila izgradjena nova ruta ka evropskom dijelu Turske.

Bonus video: