IZGRADNJA GASOVODA SJEVERNI TOK 2

Jacenjuk: Ukrajina će izgubiti dvije milijarde dolara

On je ocijenio da Sjeverni tok 2 za EU znači gubitak direktnih isporuka gasa najkraćim putem preko Ukrajine, prenose Ria novosti
4 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Robert Fico, Foto: Beta-AP
Arsenij Jacenjuk, Robert Fico, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.09.2015. 08:49h

Izgradnjom gasovoda Sjeverni tok 2 Ukrajina će izgubiti dvije milijarde dolara prihoda od tranzita gasa u Evropsku uniju (EU), saopštio je ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk.

On je ocijenio da Sjeverni tok 2 za EU znači gubitak direktnih isporuka gasa najkraćim putem preko Ukrajine, prenose Ria novosti.

"Taj gubitak iznosi 140 milijardi kubnih metara gasa koji može da ide kroz transportni sistem Ukrajine. To znači da izgradnja Sjevernog toka 2 ugrožava bezbjednost i kontinuitet isporuka zemljama jugoistočne Evrope", rekao je Jacenjuk nakon sastanka sa premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Ruska gasna kompanija Gasprom i njeni evropski partneri potpisali su 4. septembra akcionarski ugovor o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, koji prema planu treba da prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, prenosi Biznis.ba.

Gasprom, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, Engie i Royal Dutch Shell oformili su novi konzorcijum za realizaciju tog projekta.

U tom konzorcijumu, Gasprom će imati udio od 51 odsto, u rukama E.ON-a, Shella, OMV-a i BASF-a biće po deset odsto, a devet odsto akcija će pripasti francuskom Engie-u.

Konzorcijum bi, predvođen Gaspromom, koji je troškove projekta procjenio na 9,9 milijardi EUR, trebalo da izgradi gasovod kojim bi se transportovalo do 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora, a planirano je da novi gasovod do kraja 2019. godine počne sa isporukama gasa.