ECB traži jedinstven pristup za otpis dugova banaka

Evropska direktiva za oporavak banaka i rješavanje bankarskih kriza trebalo bi da u potpunosti stupi na snagu u januaru, ali je niz članica EU, među kojima je i Njemačka, već uveo sopstvene propise
0 komentar(a)
ecb_1, Foto: Shutterstock
ecb_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2015. 07:22h

Evropska centralna banka (ECB) pozvala je na kreiranje jedinstvenog pristupa unutar Evropske unije (EU) prilikom otpisa dugova banaka.

To bi trebalo da olakša proces pružanja pomoći posrnulim međunarodnim kreditorima bez opterećivanja poreskih obveznika, prenosi Reuters.

Evropska direktiva za oporavak banaka i rješavanje bankarskih kriza trebalo bi da u potpunosti stupi na snagu u januaru, ali je niz članica EU, među kojima je i Njemačka, već uveo sopstvene propise.

Tom direktivom se propisuje da pojedini kreditori, poput vlasnika bankarskih obveznica, moraju preuzeti teret pružanja podrške posrnuloj banci, čime bi zaštitili poreske obveznike.

U pravnom mišljenju o nacrtu njemačkog zakona, ECB upozorava da različiti propisi u pojedinim državama o statusu neosiguranih banaka stvaraju neizvjesnost.

„Zajednički okvir na nivou čitave Unije, u vezi sa stepenom subordinacije duga neosiguranih banaka, može pomoći da se izbjegne fragmentacija tržišta EU u pogledu tih instrumenata i da se izbjegne komplikovanje zadataka ECB-a na planu monetarne politike i nadzora”, navodi se u mišljenju ECB-a.

Bonus video: