Danska policija: Nećemo sprječavati izbjeglice da idu dalje

Šef danske policije je tom najavom samo potvrdio probleme u Evropskoj uniji oko postizanja jedinstvenog pravila da izbjeglice zatraže azil u prvoj EU zemlji na koju naiđu i da ne idu iz jedne države u drugu
0 komentar(a)
Danska izbjeglice, Foto: Reuters
Danska izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2015. 09:32h

Danska policija više neće pokušavati da zaustavi izbjeglice koje prolaze kroz tu državu u pokušaju da dođe do Švedske i drugih skandinavskih zemalja.

Šef danske policije je tom najavom samo potvrdio probleme u Evropskoj uniji oko postizanja jedinstvenog pravila da izbjeglice zatraže azil u prvoj EU zemlji na koju naiđu i da ne idu iz jedne države u drugu.

Odluka danske policije je uzrokovana povećanim brojem izbjeglica koje stižu iz Njemačke, i ne žele da ostanu u Danskoj već žele u Švedsku, Finsku ili Norvešku.

Danske vlasti su prvo insistirale da se izbjeglice registruju u toj zemlji, ali su promijenili odluku nakon što je više stotina njih zahtjevalo pravo da ode iz države.

"Ne možemo da zadržimo strance koji ne žele azil", kazao je Jens Henrik Hoejbjerg, i dodao: "Nema druge opcije osim da ih pustimo da idu, i ne možemo da ih spriječimo da idu gdje hoće".

Bonus video: