RAZGOVARALI O UKRAJINI

Oland, Merkel, Porošenko i Putin pozdravili primirje

Dugo je očekivana obnova razgovora o Ukrajini sa Vladimirom Putinom jer je ruski predsjednik bio po strani kada je troje zapadnih zvaničnika razgovaralo 24. avgusta u Berlinu
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 20:39h

Lideri Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije razgovarali su sinoć telefonom sat i po o situaciji u Ukrajini i pozdravili primirje koje se u velikoj mjeri poštuje od 1. septembra, saopšteno je iz francuskog predsjedništva.

Fransoa Oland, Angela Merkel, Petro Porošenko i Vladimir Putin su se dogovorili takođe da je potrebno "sve učiniti da se to stanje zadrži i da specijalna Misija posmatrača OEBS-a ima stalni i siguran pristup određenim zonama" navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U saopštenju je potvrđeno da će početkom oktobra biti održan samit u Parizu, iako je Oland u ponedjeljak nagovijestio da bi mogli da se sastanu krajem septembra u Njujorku pred godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN.

Ministri spoljnih poslova te četiri zemlje će se svakako sastati kao što je predviđeno u Berlinu 12. septembra da bi "pripremili konkretne predloge", navedeno je u saopštenju. 

Po pitanju sigurnosti, četvoro lidera istaklo je da treba što prije postići sporazum o povlačenju oružja kalibra manjeg od sto milimetara dok dogovor o sprovođenju teškog naoružanja treba u potpunosti da se sprovodi.

Ocijenili su da treba da bude određen konkretan datum za održavanje lokalnih izbora u nekim oblastima u regionima Donjeck i Lugansk, gdje su proruski separatisti proglasili nezavisnost. 

Fransoa Oland i Angela Merkel su insistirali na tome da treba napredovati u razmjeni zatvorenika i osiguravanju slobodnog pristupa Međunarodnom crvenom krstu.

Dugo je očekivana obnova razgovora o Ukrajini sa Vladimirom Putinom jer je ruski predsjednik bio po strani kada je troje zapadnih zvaničnika razgovaralo 24. avgusta u Berlinu.